PolicyWatch

31 pct. af danskerne betaler negativ rente

Tre ud af ti danskere betalte i 2021 negativ rente i banken, viser ny opgørelse fra bankernes brancheorganisation Finans Danmark, der samtidig viser, at størstedelen betaler under 600 kr. i rente om året.

Jyske Bank var den første bank, der indførte negative renter for private kunder. | Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters/Ritzau Scanpix

Tre ud af ti danskere måtte i 2021 betale for at have penge stående i banken i form af negative renter.

Det viser en ny opgørelse fra bankernes brancheorganisation Finans Danmark.

Opgørelsen viser, at 16 pct. af danskerne betalte under 600 kr. i negativ rente før skat, mens 6 pct. af befolkning har betalt over 2.400 kr.

"Jeg hæfter mig ved, at blandt de tre ud af ti danskere, som rent faktisk skal betale negative renter, slipper de fleste altså med ganske små beløb,” siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.

Bankerne har siden 2012 betalt negativ rente i Nationalbanken, når de placerede danskernes indlånsmidler. I 2019 indførte Jyske Bank som den første bank i Danmark negative renter for private kunder, og siden er de negative indlånsrenter blevet hverdagskost.

De negative renter har siden 2019 været genstand for stor debat. En debat, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) stemplede ind i, da han sidste år langede ud efter bankerne, som han kaldte grådige, i et opslag på Facebook.

De negative renter er i den seneste tid atter kommet under debat. Forbrugerombudsmanden er nemlig ved at undersøge lovligheden af renterne.

Danske Bank får medhold i sag om negative renter

Ingen rolig nattesøvn til bankerne: Negative renter kan stadig være ulovlige 

Mere fra PolicyWatch

DSB's milliarddyre eltog bliver forsinket

De 100 eltogssæt, som DSB har bestilt fra franske Alstom, og som er den største ordre i selskabets historie, bliver forsinket op mod et halvt år. Flere faktorer ligger bag, lyder det.

Læs også

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier