Dansk Industri vil hurtigere have grønt coronapas efter smitte

Det tager for lang tid at få grønt coronapas efter smitte, mener erhvervsorganisationen DI, der savner sammenhæng i reglerne.
Reglerne for coronapasset volder DI problemer. | Foto: Thomas Borberg
Reglerne for coronapasset volder DI problemer. | Foto: Thomas Borberg
af ritzau

Coronapasset bør være godkendt til brug syv dage efter, at man har fået konstateret smitte, så det flugter med øvrige anbefalinger.

Sådan lyder opfordringen fra erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) forud for et møde i Folketingets epidemiudvalg onsdag.

"Der er ikke helt ræson i reglerne. De er ikke helt sammenhængende. Det giver ikke mening, at du bliver betragtet smittefri efter syv dage i isolation uden symptomer, men dit coronapas først er grønt efter 14 dage," siger politisk direktør i DI Emil Fannikke Kiær.

Som det er i dag, bliver coronapasset grønt, 14 dage efter at smitten er konstateret.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det bliver sat ned til 11 dage. Men ifølge DI er syv dage mere passende, fordi det vil være mere i overensstemmelse med de andre regler.

Ifølge anbefalingerne kan man betragte sig som smittefri og begive sig ud i samfundet efter 48 timer uden symptomer eller syv dage efter den positive test, hvis man slet ikke har haft symptomer.

Har kæmpe betydning for arbejdspladser

"Udfordringen er, at du for eksempel som medarbejder kan være helt symptomfri og ifølge retningslinjerne kan gå rundt i samfundet fuldstændigt frit, men hvis en virksomhed har krav om et grønt coronapas, så kan du ikke møde ind på arbejde. Det skaber stor forvirring og betyder rigtigt meget for arbejdspladser, hvis de mangler kolleger, som i virkeligheden ikke er syge og derfor godt kunne komme på arbejde," siger Emil Fannikke Kiær.

Han fortæller, at det vil gøre en "kæmpe forskel", hvis reglerne bliver ændret fra 14 til 11 dage, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Men hvis det går fra 11 til 7 dage, som DI ønsker, vil det gøre en endnu større forskel for arbejdspladserne.

"Det betyder helt konkret, at medarbejdere, der i dag sidder hjemme, men som i virkeligheden ikke fejler noget, kan komme på arbejde. Det har kæmpestor betydning for især produktionsarbejdspladser, hvor det kræver fysisk tilstedeværelse. Det kan være slagterier eller produktionsvirksomheder eller andet, hvor medarbejdernes tilstedeværelse er nødvendig for, at man kan opretholde en produktion," siger han.

En halv million danskere står til at miste coronapas i næste uge

Heunicke vil have coronapas på fem måneder efter andet stik

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også