Københavns Kommune stopper samarbejde med Nemlig-selskab

Efter møde i Københavns Borgerrepræsentation er det blevet besluttet, at kommunen dropper sit samarbejde med Intervare. Nemlig-ejerne vil nu gå rettens vej.
Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har nu endegyldigt besluttet at opsige samarbejdet med Intervare, der står bag Nemlig.com | Foto: Thomas Borberg
Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune har nu endegyldigt besluttet at opsige samarbejdet med Intervare, der står bag Nemlig.com | Foto: Thomas Borberg

Den lange disput mellem Københavns Kommune og Nemlig-ejerselskabet Intervare ser nu ud til at have fundet et slutpunkt.

Torsdag aften har sagen været behandlet af Københavns Borgerrepræsentation, og som følge af det møde ophæves kontrakten med Intervare A/S.

Af en meddelelse fremgår det, at det omkring 20 år lange samarbejde ophører ved indgangen til marts. Med beslutningen har man fulgt den anbefaling, som kommunens CSR-enhed kom frem til i forbindelse med at have undersøgt forholdene hos Intervare A/S.

”Desværre har Intervare trods adskillige advarsler ikke rettet op på de dybt kritisable løn- og arbejdsvilkår, som vores indsatsteam mod social dumping har afdækket. Det kan vi ikke acceptere, så derfor stopper vi samarbejdet nu,” udtaler overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Retssag om kontraktbrud

I Intervare er man som ventet langt fra enig i beslutningen i Københavns Kommune, og man er nu klar til at bringe sagen for en domstol.

”Vi er helt uforstående over for det, der er sket her. Vi har løbende været i dialog med kommunen, men hver gang, vi har levet op til et krav, er det som om, at målstregen er blevet flyttet igen,” siger Mikkel Pilemand, kommerciel direktør i Intervare.

Han fortsætter:

”Vi har gentagne gange gjort Københavns Kommune opmærksom på, at vi og vores advokater er uenige i deres vurdering, og samtidig har vi gjort alt for at tilfredsstille kommunens CSR-enhed. Det virker som om, at Københavns Kommune befinder sig i en vildfarelse i forhold til, hvornår en person er lønmodtager. Men det her lugter af en politisk indstilling fra starten af. Intervare vil derfor nu gå rettens vej.”

Ud over en kommende retssag om misligholdelse af den indgåede kontrakten kan Københavns Kommune ifølge Intervare-direktøren også se frem til et krav om tilbagebetaling af de fakturaer fra Intervare, som kommunen ifølge selskabet har nægtet at betale siden oktober 2021.

Videre pointerer Mikkel Pilemand, at Nemlig-selskabet ikke er det eneste, som gør brug af selvstændige underleverandører, der står for leveringer, og at kommunen arbejder sammen med andre, der bør rammes på samme vis.

”Hvis ikke de øvrige leverandører til kommunen bliver stillet over for de samme krav, som vi er blevet, er det jo klokkeklar forskelsbehandling. Det vil vi selvfølgelig holde nøje øje med,” siger Mikkel Pilemand.

”Nok er nok”

Den nuværende kontrakt mellem kommune og leverandør blev indgået i 2017 og var sat til at udløbe i foråret 2022. Med aftenens beslutning vil kontraktperioden løbe til og med 4. marts, hvorefter kommunen i perioden frem til 1. juni, hvor et nyt udbud forventes at træde i kraft, vil sikre levering til 2100 ældre og udsatte borgere på alternativ vis, fremgår det i meddelelsen.

Som kommentar til beslutningen siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF):

”Nok er nok, og jeg har ærligt taget fået nok for længe siden. Vi har nu haft den her sag kørende i snart trekvart år, og Intervare har fået den ene chance efter den anden. Det er klart, at vi ikke kan acceptere at have en leverandør, der underbetaler og udnytter sine medarbejdere, men den besked har Intervare desværre haft svært ved at forstå. Det er rigtig ærgerligt, men det kan ikke være anderledes.”

Arbejdsklausul og selvstændige chauffører

Omdrejningspunktet for uenigheden mellem parterne har de seneste mange måneder været, om man fra kommunens side havde en pointe i, at ejerne af de transportvirksomheder, som Intervare bruger til at køre dagligvarer ud til borgerne, skal være omfattet af den arbejdsklausul, som kommunen har.

Intervare har ad flere omgange argumenteret for, at chaufførerne er selvstændige erhvervsdrivende og derfor ikke skal være omfattet af klausulen.

Allerede i september var der lagt op til en afgørelse på konflikten mellem Københavns Kommune og Intervare. Men De Radikale, De Konservative og en løsgænger i Københavns Kommune brugte deres ret til at stoppe afgørelsen af socialudvalget, hvorfor sagen siden er kommet til behandling i Borgerrepræsentationen.

Overborgmester finder Nemlig-farvel nødvendigt

Intervare stærkt utilfreds med dagbøder og betalingsstop

Afgørelse i sagen om Intervare og København Kommune blev stoppet 

Københavns Kommune tilbageholder millionbetaling for Intervare 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også