Små virksomheder advarer mod CO2-særbehandling til store udledere

En kommende CO2-skat skal være ens for alle, siger interesseorganisation for mindre og mellemstore firmaer.
Jakob Brandt, formand for SMVDanmark, frygter, at de små virksomheder kommer til at betale for, at de store får rabat. | Foto: PR / SVMDanmark
Jakob Brandt, formand for SMVDanmark, frygter, at de små virksomheder kommer til at betale for, at de store får rabat. | Foto: PR / SVMDanmark
af ritzau

Interesseforeningen SMVdanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder, tager afstand fra at give store udledere særbehandling i en ny, grøn skattereform.

En ekspertgruppe har tirsdag fremlagt tre modeller for CO2-beskatning. To af dem vil beskatte virksomheder forskelligt, så eksempelvis cementvirksomheden Aalborg Portland slipper billigere og kan få støtte til at indfange CO2.

”Det er hverken fair eller forsvarligt, hvis politikerne åbner en dør på klem for, at nogen skal have rabat, og andre ikke skal. I så fald vil resultatet være, at der lander en endnu større regning på de små virksomheders bord. For når nogen slipper billigere, skal andre naturligvis betale mere, og det bør vi for alt i verden undgå,” skriver administrerende direktør for SMVdanmark Jakob Brandt.

Det har været længe et mantra, at en kommende afgift skal være ensartet, så det er den, der forurener, der betaler. Men laver man en differentieret CO2-skat, vil det princip blive fraveget.

Ikke rimeligt, at de små skal betale for de store

Generelt er SMVdanmark enormt skeptiske over for at give store udledere som Aalborg Portland og Nordic Sugar særlige vilkår for at holde dem levende og i landet.

”Det er desuden afgørende, at den fælles CO2-afgift, som erhvervslivet betaler, skal tilbage til erhvervslivet. Også her er der risiko for forskelsbehandling mellem store og små virksomheder. For i to af modellerne gives en del af pengene som tilskud til CO2-fangere, som kun de store udledere kan bruge. Det er ikke rimeligt, at det lille gartneri skal betale mere for, at Aalborg Portland får en stor CO2-fanger på skorstenen,” skriver Jakob Brandt.

De fem største udledere af CO2 i Danmark forventes samlet at stå for næsten halvdelen af industriens udledning i 2030.

”Det betyder, at hovedparten af udledningerne, der berøres i denne rapport, ikke er bredt fordelt, men i stedet samlet på en mindre del af økonomien, der kun udgør en begrænset del af Danmarks samlede produktion og beskæftigelse, fremgår det af ekspertgruppens rapport.”

Ekspertgruppe anbefaler CO2-afgift på højst 750 kr.

DI: Nu skal der skabes klarhed om CO2-afgift

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også