Carlsberg lukker to bryggerier som følge af Ukraine-konflikten

Carlsberg tager store konsekvenser som følge af den eskalerende konflikt i Ukraine og lukker to af sine bryggerier i Ukraine.
Carlsberg har lukket to af sine bryggerier i Ukraine. | Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix
Carlsberg har lukket to af sine bryggerier i Ukraine. | Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix
Af Marketwire og Sebastian Schlüter Jacobsen

Krigen i Ukraine rammer nu også Carlsberg, der lukker to af sine tre bryggerier i Ukraine. Carlsberg har indstillet produktionen på bryggerierne i Zaporizhzhya (Saporosje) og Kiev og har informeret medarbejderne om at blive hjemme og følge instruktionerne fra de ukrainske myndigheder.

”Vi har her til morgen gennemført flere initiativer i Ukraine med det formål at tage vare på vores medarbejderes sikkerhed i landet,” lyder det i en skriftlig kommentar til Marketwire fra bryggeriets eksterne kommunikationsdirektør Nina Brønden Jakobsen.

”Vi følger situationen med stor bekymring og har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt,” skriver bryggeriet.

Carlsberg er den største danske virksomhed med aktiviteter i Rusland. Ifølge Finans har blandt andet den amerikanske bank Citi udnævnt Carlsberg til at være 1 ud af 37 europæiske virksomheder, der er særligt eksponeret mod det russiske marked.

I regnskabet for 2021, der landede i starten af februar, kunne Carlsberg vise, at 25 pct. af bryggeriets omsætning kom fra det centrale og østlige Europa, hvor Rusland er det største marked. I 2020 udgjorde det russiske marked ifølge Berlingske Business 13 pct. af det samlede salg for Carlsberg.

Carlsbergs store aktivitet i Rusland skyldes, at bryggeriet i 2008 sammen med Heineken købte bryggeriet Scottish & Neswcastle til en pris på 76 mia. kr. Oven i det køb fik Carlsberg og Heineken dermed også det russiske bryggeri Baltika Breweries, som er Ruslands største bryggeri, med i folden.

Hen over det seneste årti har Carlsberg på trods af opkøbet dog mistet markedsandele i Rusland fra 39,7 pct. til 27 pct. i 2020 ifølge Marketwire.

EU vil vedtage de hårdeste sanktioner nogensinde

Danmarks ambassade i Ukraine lukker af sikkerhedshensyn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også