Wind Europe: Lav indtjening i industrien er et stort problem

Vindmølleindustrien er ramt at lave priser - og skal nogle gange have penge med for at kunne byde på vindmølleprojekter. Det er uholdbart og sinker den grønne omstilling, mener chef for brancheforeningen Wind Europe, der har taget kontakt til regeringer og EU-Kommissionen.
Foto: MHI Vestas
Foto: MHI Vestas
af Marketwire

Stigende omkostninger og flaskehalse i forsyningskæderne lægger i øjeblikket ekstra pres på indtjeningen hos mange selskaber i vindmølleindustrien, som i forvejen har været påvirket af aggressiv budgivning i forbindelse i de stærkt konkurrenceprægede auktioner.

Udviklingen er bekymrende, erkender chefen for brancheforeningen Wind Europe, Giles Dickson, som i et interview med MarketWire peger på ”permitting” som en væsentlig årsag til udviklingen, idet svære betingelser for at få tilladelser til nye projekter har givet for lave volumener at kæmpe om.

”Det er et stort problem. Vi er meget bekymrede for det, og vi har gjort opmærksom på det til EU-Kommissionen og til nationale regeringer,” siger Giles Dickson om indtjeningspresset i industrien.

Tilpasser sig til aktivitetsniveau

Foreløbigt har vindmølleproducenterne og underskoven af underleverandører ikke formået at få kompenseret tilstrækkeligt for udviklingen med højere priser.

Den danske vindmølleproducent Vestas er også ramt på indtjeningen, men har foreløbig holdt sine indtjeningsmarginaler i positivt terræn. Men problemerne blev understreget så sent 21. marts, da Vestas annoncerede, at man vil afskedige 275 medarbejdere for at sikre, at ”organisationen afspejler vores forventede aktivitetsniveauer”.

Udviklingen betyder også, at investeringer vil blive overvejet en ekstra gang - og at nogle investeringer simpelthen vil blive udskudt, hvilket i sidste ende kan blive en uheldig udvikling for industrien, der netop gennem store investeringer i mange år har formået at øge møllernes effektivitet.

Hos Wind Europe er Giles Dickson ikke i tvivl om, hvad der er det største problem.

”Problem nummer ét er ”permitting”, som giver utilstrækkelige volumener i markedet. Nu har du den her konkurrencemæssige dynamik på markedspladsen mellem udviklerne, og når volumenerne kun er halvdelen af, hvad de burde være på grund ”permitting”-flaskehalse, så konkurrerer udviklerne meget stærkt mod hinanden om disse reducerede volumener,” siger Giles Dickson.

Nu skal der betales for at opføre havvindpark

Et andet forhold, som ifølge brancheforeningens direktør heller ikke hjælper på udviklingen, er selve auktionernes design. Mens udviklerne tidligere kunne foreslå et projekt og opnå faste feed-in-tariffer for strømmen i mange år frem for deres projekter, er de nu i direkte konkurrence med hinanden om volumener, der kommer under auktionshammeren.

”Nogle regeringer er fristet af forestillingen om, hvad der kaldes negativ budgivning. Lad os tjene nogle penge på de udviklere, som ønsker at byde kompetitivt for retten til at bygge en vindpark,” siger Giles Dickson om den negative budgivning, hvor tidligere tiders subsidier fra staten til at drive udviklingen er afløst af en betaling til staten.

Det så man blandt andet i forbindelse med auktionen af Thor Havvindmøllepark i Nordsøen, som det tyske energiselskab RWE i december vandt retten til at opføre. Med buddet står RWE-selskabet Thor Wind Farm I/S til at skulle betale den danske stat 2,8 mia. kr. Der bliver dermed tale om den første havmøllepark i verden, som bliver opført med en betaling til staten.

”Det skaber ekstra omkostninger, som skal sendes videre ned igennem systemet. Resultatet er, at vindmølleproducenterne skal producere møllerne til lavere priser. Det er meget udfordrende, og de sender naturligvis dette omkostningspres videre til hele forsyningskæden,” forklarer Giles Dickson.

Tager tempo ud af grøn omstilling

Ifølge Wind Europe-chefen overvejer den tyske regering også at introducere et element af negativ budgivning. Han fremhæver også, at det ved den seneste havmølleauktion i Holland ”basalt set” var påkrævet at lægge 50 mio. euro på bordet for at have en chance for at vinde auktionen.

”Vi siger: nej, gør det ikke, du bibringer kun en ekstra omkostning. Det er ikke vejen frem, for du intensiverer omkostningspresset yderligere, hvilket udviklerne sender videre gennem forsyningskæden,” siger Giles Dickson.

Problematikken tager tempoet ud af den grønne omstilling, da den ringere indtjening presser industriens muligheder for at investere i innovation, øget produktion og i fremtidig projektudvikling.

Giles Dickson fremhæver imidlertid også opmuntrende tilpasninger af auktioner design, hvor andre kriterier end den rene pris tillægges betydning, når der skal kåres en vinder af en auktion.

”Introduktionen af ikke-pris-kriterier er en positiv ting, for det vil gøre det muligt for regeringer at belønne den ekstra værdi, du får fra vindenergi. Der lægges en præmie på hele projektets bæredygtighed, og du kan score ekstra point ved succesfuld integration af batteri og elektrolyse. Det er en god retning at gå,” siger Giles Dickson.

Tysk energiselskab vinder lodtrækningen om landets næste havmølleprak

Thorsminde Havn bejler til RWE efter Thor-sejr

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også