Digitaliseringsstrategi får både ros og kritik - og sammenlignes med en Christiania-cykel

Der er både glæde og begejstring, men også kritik af regeringens nye digitaliseringsstrategi. Brancheforeningen IT-branchen kalder strategien for ”En retning uden bevægelse”
Der var mange til stede, da ny digitaliseringsstrategi blev præsenteret. Fra højre: Nana Bule, adm. dir. Microsoft, Simon Kollerup, erhvervsminister, Morten Bødskov, forsvarsminister, Nicolai Wammen, finansminister, Jim Snabe, bestyrelsesformand, Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI og Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der var mange til stede, da ny digitaliseringsstrategi blev præsenteret. Fra højre: Nana Bule, adm. dir. Microsoft, Simon Kollerup, erhvervsminister, Morten Bødskov, forsvarsminister, Nicolai Wammen, finansminister, Jim Snabe, bestyrelsesformand, Rikke Hougaard Zeberg, branchedirektør i DI og Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv. | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen vil ud på en stor rejse, men har kun medbragt en Christiania-cykel.

Sådan lyder reaktionen fra Brancheforeningen IT-branchen, efter at regeringen har fremlagt sin strategi for digitalisering af Danmark frem mod 2026.

Strategien rummer 61 konkrete punkter, men mange af punkterne har allerede været fremme tidligere på året, da Regeringens Digitaliseringspartnerskab, der består af en bred skare af deltagere, fremlagde sine ideer for Danmark.

Så der er for lidt rugbrød i strategien, lyder kritikken.

”Med strategien virker det som om, at regeringen har planlagt den helt store digitale rejse. Men når man så kigger på selve initiativerne, virker det som om, at man kun har medbragt en Christianiacykel,” skriver direktør for IT-Branchen, Natasha Friis Saxberg, i en kommentar.

Hun erklærer sig tilfreds med retningen og visionerne, men efterlyser en konkretisering af, hvordan man skal nå derhen, hvor strategien peger os hen. Med strategien følger 2,1 mia. kr. som man finder via en række eksisterende projekter, blandt andet den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi, og især Danmarks Genopretningsplan efter corona-pandemien, hvor regeringen finder den største pulje penge på 500 mio. kr.

Men det er ikke nok, mener IT-Branche-direktøren, der blandt andet er kritisk over for initiativerne på sundhedsområdet.

”Selvom ambitionerne på sundhedsområdet lyder godt, kan vi være bekymrede for, at der slet ikke investeres nok i et område, der desværre over flere år har været forsømt,” skriver Natasha Friis Saxberg.

Hun fortsætter: ”Jeg håber, at de kommende politiske forhandlinger om strategien kan sikre, at vi kommer både hurtigere og længere ud ad den vej, som strategien lægger. Vi er nødt til at blive mere ambitiøse og mere konkrete, hvis vi stadig vil være et digitalt foregangsland.”

Begejstring hos DI

Anderledes glæde er der at finde hos Dansk Industri, hvor direktør Lars Sandahl Sørensen roser regeringen for især at tænke på de små og mellemstore virksomheder.

”Det skal gøre det lettere at starte virksomhed og lettere at få dagligdagen til at hænge sammen i virksomhederne og på arbejdspladserne. Derfor skal vi bruge den her mulighed for at fjerne bøvlet og andre omfattende processer, som dræber virkelysten. Også for de offentlige ansatte, der med digitale og teknologiske værktøjer i stedet kan bruge tiden og de varme hænder bedre,” skriver han i en kommentar.

Han mener, at der er gevinster i vente, hvis visionerne kan løftes:

”Med regeringens strategi i hånden, med politisk mod og nødvendige investeringer kan vi opnå nogle store gevinster for det danske samfund. Så stor ros herfra for at komme med en klar plan med konkrete initiativer,” skriver han.

Hos Dansk IT stemmer man i.

”Det er på høje tid med en samlet digitaliseringsstrategi i Danmark. Lad os komme i gang med arbejdet. Nu skal der handles,” skriver kommunikationschef i Dansk IT, Kim Stensdal.

”Regeringens digitaliseringsstrategi er den første reelle samfundsstrategi med udgangspunkt i digitaliseringen. Strategien kan potentielt danne grundlag for en ny digitaliseringsbevægelse i Danmark til gavn for både borgere, virksomheder og den offentlige sektor,” lyder det.

Godt med gennemsigtighed, dårligt at STEM glemmes

Hos fagforeningen IDA, der repræsenterer medlemmer i mange af STEM-fagene (Science, Technology, Engineering, Mathematics, red.), er formand Thomas Damkjær Petersen ikke udelt begejstret.

Han fremhæver, at det er rosværdigt, at regeringen tænker over en bedre og mere gennemsigtig brug af data. Men samtidig kritiserer han, at regeringen undlader at bekræfte Teknologipagten, der omhandlede en styrkelse af de tekniske og naturfaglige uddannelser frem mod 2028. Pagten blev fremsat i 2017.

”Når det gælder danskernes kompetencer, er strategien mere tyndbenet, og det bekymrer os. Vi vil ikke nå i mål med de flotte ambitioner, hvis ikke vi bliver en helt del klogere, og langt flere videreuddannes. Det bliver svært at lykkes med undervisning i digital teknologi i grundskolen, hvis ikke det prioriteres som et selvstændigt fag, og strategien mangler også at sætte tydelig handling bag det store behov for øget optag på blandt andet it-uddannelserne,” skriver Thomas Damkjær Petersen i en kommentar.

Her er regeringens digitaliseringsstrategi

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter