Regionerne vil fremme genanvendelsen af råstoffer med kortlægningsværktøj

Vi skal genanvende flere råstoffer, når vi bygger huse, veje og anlæg, mener Danske Regioner, som foreslår, at lave en landsdækkende kortlægning på området.
Foto: Jakob Carlsen
Foto: Jakob Carlsen

En større del af ressourcerne til danske anlægsprojekter bør fremover komme fra genindvunde materialer. Det mener Danske Regioner, som i dag har ansvaret for at kortlægge områder, hvor der kan indvindes råstoffer fra naturen i Danmark.

Regionerne foreslår derfor, at der igangsættes en landsdækkende kortlægning af eksisterende materialer, som kan genanvendes Kortlægningen skal indeholde en oversigt over bygninger og infrastrukturanlæg, som skal rives ned, samt hvilke genanvendelige materialer de indeholder.

I en pressemeddelelse siger formand for miljø- og klimaudvalget i Danske Regioner Mads Duedahl (V), at en sådan kortlægning ville være et stort skridt på vejen mod en mere bæredygtig råstofforsyning.

”En kortlægning af brugte mursten, teglsten eller betonelementer vil dels gøre det lettere for bygherrer at indtænke genanvendelige råstoffer og dels give entreprenører mulighed for at planlægge, hvordan de kan anvende materialerne,” pointerer han.

Helt konkret foreslår Danske Regioner, at man udbreder et nyt prognoseværktøj, som Region Hovedstaden har lavet sammen med to kommuner. Værktøjet viser, hvor mange genbrugsmaterialer der hvert år forventes at blive tilgængeligt i et bestemt område som følge af forventede nedrivninger.

Ifølge Danske Regioner erstatter genanvendelige råstoffer cirka syv pct. af forbruget af sand, grus og sten, men potentialet skønnes hos foreningen at være to til tre gange større.

Mads Duedahl mener, at særligt offentlige bygherrer skal være med til at drive efterspørgslen fremad ved at stille krav om genanvendeligt råstoffer i byggeprojekter.

”Jo mere vi kan udnytte bortgravet jord og materialer som ressource, jo færre råstoffer skal der hentes i naturen. Det vil være rigtig godt for hele vores miljø- og klimaregnskab, og derfor skal vi selvfølgelig gå foran i regionerne,” siger han i meddelelsen.

Hos affalds- og ressourcevirksomheden RGS Nordic har man tidligere slået til lyd for, at det offentlige begynder at stille krav til den miljømæssige beskaffenhed til de materialer, der anvendes til bestemte typer af byggefundamenter og infrastruktur, herunder veje.

”Man kan starte med noget, der er realistisk – en eller to pct. – og så stille og roligt skrue op for det. Vi har teknologien til at levere det, men der er ikke en særlig høj efterspørgsel på det endnu,” sagde virksomhedens bæredygtighedschef Ebbe Naamansen sidste år til CleantechWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter