PolicyWatch

Dansk industri producerer fortsat på fuld damp trods krig i Ukraine

På trods af materialemangel og mangel på medarbejdere vokser industriproduktionen i Danmark fortsat.

Medicinalindustrien er det store lokomotiv i dansk industriproduktion. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken

Industriens produktion i Danmark kører fortsat på fuld damp. Fra maj til juni steg den med 1,1 procent. Dermed er produktionen steget gennem samtlige måneder i 2022. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Tallene er sæsonkorrigerede.

Udviklingen betyder samtidig, at produktionsindekset i årets andet kvartal ligger 6,9 procent højere, end det gjorde i første kvartal.

Det er bemærkelsesværdigt, at produktionen fortsat stiger, når der er krig i Europa, som har medført global usikkerhed og mangel på materialer. Det mener Jeppe Juul Borre, som er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

”Det er voldsomt imponerende tal fra industrien, og det kan komme som lidt af en overraskelse, når man tænker på, hvad 2022 har budt på af usikkerhed i forbindelse med krigen i Ukraine. Det fortæller noget om, at dansk økonomi har været i ganske fornuftig form i den første del af året, og man skal huske på, hvordan det havde set ud, hvis der ikke havde været en markant modvind,” siger han.

Økonomien godt rustet

Tallene for industriproduktionen er de første til at give en indikation af, hvordan det går med Danmarks økonomi.

Cheføkonom Jeppe Juul Borre forventer, at industriproduktionen det næste halve år vil stige mindre, end vi ser nu.

Generelt er dansk økonomi godt rustet på grund af industriens sammensætning.

For når det går så godt for produktionen, som det gør trods modvind, skyldes det blandt andet, at en særlig industri klarer den godt, forklarer cheføkonomen. Det er tale om medicinalindustrien. Set over hele andet kvartal var det den industri, der havde den største stigning i produktionen. I juni producerede den 42 pct. mere end i juni sidste år.

”Medicinalindustrien er mindre konjunkturfølsom over for globale økonomiske ændringer, fordi alle har brug for medicin. Den danske industri er derfor mindre følsom end andre landes, eksempelvis Tysklands industri, siger han,” siger Jeppe Juul Borre.

Høje gaspriser er godt for den grønne omstilling fastslår forskning

Dansk Industri: Det kan blive nødvendigt at rationere gas

Life science-sektoren har skabt over 10.000 jobs på fem år i Østdanmark

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier