Krig i Ukraine koster krydstogtgæster i København

Manglende adgang til russisk trækplaster betyder op til 300.000 færre krydstogtturister i København.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Der er kommet markant færre krydstogtgæster til København i år på grund af krigen i Ukraine. Det skriver Berlingske.

På nuværende tidspunkt forventer Københavns havn omkring 300.000 færre gæster i år end anslået. Det er et fald på omkring 30 procent.

Det skyldes især, at den russiske by Sankt Petersborg er et vigtigt trækplaster for krydstogtgæster i Østersøen. Men den kan på grund af krigen i Ukraine og de deraf følgende internationale sanktioner ikke besøges.

Det kan mærkes i turismebranchen i København, da krydstogtgæster bidrager med et årligt forbrug på over en milliard kroner i Danmark, skriver Berlingske.

”Størstedelen af pengene bliver lagt i København, så det har stor betydning for hele byen. Det kan helt klart mærkes, når der er en nedgang,” siger Michael Folmer Wessman, som er chefkonsulent i Dansk Erhverv til Berlingske.

Umiddelbart efter invasionen af Ukraine betød sanktionerne mod Rusland ellers, at flere skibe blev omdirigeret fra Sankt Petersborg til København. Men det var en kortvarig tendens.

Henrik Ahlqvist, som er krydstogtschef i Copenhagen Malmø Port, der er selskabet bag Københavns havn, fortæller til Berlingske, at Københavns Havn kun forventer omkring 300 krydstogtskibe i år.

I slutningen af marts var forventningen ellers på 344 krydstogtskibe, hvilket ville være på niveau med antallet af krydstogtskibe i 2019 før coronakrisen.

Der er også færre om bord på de skibe, som kommer. Inden sæsonen regnede havnen med, at der ville komme omkring en million passagerer med krydstogtskib til København. Nu er den forventning skruet ned til 700.000 passagerer.

Dansk Erhverv jubler over SAS-aftale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter