Flere sager mod "faktura"-fabrikker

Over 3000 firmaer har købt falske fakturaer. Skat og politi har fået travlt med en særlig type fabrikker.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
AF RITZAU

Mens Københavns Byret gennem tre et halvt år i adstadigt tempo har beskæftiget sig med ”Operation Greed”, en enorm straffesag om en påstået fakturafabrik, er fænomenet flere gange dukket op på andre retslister. Det er et udtryk for, at myndighederne kæmper for at holde trit med et særligt kriminelt marked.

Sagen om Greed (grådighed) handler om flere end 5000 angiveligt falske fakturaer. De blev leveret til selskaber, der havde udført sort arbejde inden for rengøring, transport og andre områder. Cirka 900 kunder var der ifølge anklagemyndigheden i den kriminelle butik. Gennem vekselbureauer fik de kontanter minus et gebyr.

Torsdag eftermiddag falder der dom i sagen.

Første retsmøde blev holdt i december 2018, men siden da er en række andre figurer blevet væltet ned af brættet på grund af deres kriminelle serviceydelser i form af fakturafabrikker.

Ved hvidvask forvandles penge fra ulovlige aktiviteter gennem en række transaktioner til indtægter eller fortjenester, der ser lovlige ud.

Stor efterspørgsel efter falske fakturaer

I Kolding blev flere mænd sidste år dømt for hvidvask i forbindelse med fremstilling af fakturaer til flere end 400 selskaber. Der skete hvidvask af mere end 200 mio. kr.

For to år siden var det ”Operation Outpay”, som landede i Københavns Byret. Her var beløbet på 353 mio. kr. Pengene blev ført ud af landet gennem en betalingsplatform.

Forleden var der igen hvidvask og falske fakturaer på dagsordenen i Københavns Byret i en sag, som er blevet kaldt ”Operation Ozark”. 128 millioner kroner og fængsel i fem år står der på bundlinjen. Også flere andre sager om fakturafabrikker er under efterforskning hos politiet.

På et samråd i Folketingets Retsudvalg i juni fortalte justitsminister Mattias Tesfaye (S), at Skattestyrelsen har indsendt en anmeldelse mod ”en række fakturafabrikker”. De indgår i den gruppe, som DR i programserien ”Pengejægerne” har omtalt som Hollændernetværket.

Åbenbart er der stor efterspørgsel på falske fakturaer. I foråret havde Skattestyrelsen identificeret 3004 kunder hos fabrikkerne.

Myndighederne er blevet kritiseret for ikke at slå hårdt nok til mod de mange kunder. Men i juni oplyste styrelsen, at der sidste år blev udsendt opkrævninger for 811 mio. kr. i en forstærket indsats mod hvidvask. Det er rekord. De foregående tre år lå beløbene på mellem 329 og 587 mio. kr.

Kontrol med hvidvask fører til rekordstor opkrævning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også