PolicyWatch

Corona har kostet staten 120 milliarder kroner

Staten har haft udgifter for et trecifret milliardbeløb på grund af corona. De 81,5 milliarder er brugt til kompensationer.

Testindsatsen under corona har samlet kostet 17,8 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Statistik. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Coronapandemien har gjort ondt på statskassen, viser en ny analyse fra Danmarks Statistik. Den opgør de direkte udgifter til corona til 119,8 milliarder kroner i perioden fra 1. kvartal 2020 til og med 1. kvartal i år.

Langt størstedelen af udgifterne relaterer til de kompensationsordninger, der blev vedtaget undervejs, hvoraf nogle var møntet på bestemte brancher. I alt er der givet kompensation for 81,5 milliarder kroner, svarende til 68 procent af udgifterne.

Sundhedsudgifterne er også en stor post i regnskabet med et samlet beløb på 33,7 milliarder kroner. Heraf tegner testindsatsen sig for lidt over halvdelen med en samlet udgift på 17,8 milliarder, mens vaccineprogrammet har kostet 6,4 milliarder kroner.

Derudover har der i sundhedssektoren været indkøbt værnemidler for 5,5 milliarder kroner, ligesom behandlingen af covid-19-patienter løber op i 1,7 milliarder kroner.

Danmarks Statistik udarbejdede en lignende analyse i december sidste år, som omfattede perioden fra 1. kvartal 2020 til 2. kvartal 2021. Her blev corona-regningen opgjort til 80,1 milliarder kroner.

På trods af de store corona-relaterede udgifter har de offentlige finanser det fint. Den offentlige saldo, som viser forskellen mellem statens indtægter og udgifter, var selv i corona-året 2020 positiv. Sidste år var der et plus på 91 milliarder kroner.

Erhvervsstyrelsen udskyder dato for slutafregning på corona-kompensation

Fejl får virksomheder til at frygte tabt corona-kompensation

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier