Danskudviklet vaccine mod covid-19 testes på 3000 frivillige

Vaccinen mod covid-19 fra selskabet Bavarian står nu foran afgørende test på et større antal forsøgsdeltagere.
En danskudviklet vaccine fra selskabet Bavarian Nordic skal nu testes på 3000 frivillige. De første danske deltagere i afprøvningen stikkes på torsdag på Aalborg Universitetshospital. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
En danskudviklet vaccine fra selskabet Bavarian Nordic skal nu testes på 3000 frivillige. De første danske deltagere i afprøvningen stikkes på torsdag på Aalborg Universitetshospital. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
af ritzau

En danskudviklet boostervaccine mod covid-19 skal afprøves på 3000 frivillige fra Danmark, Belgien og USA. De første danskere får prikket med vaccinenålen på torsdag på Aalborg Universitetshospital. Det oplyser Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Det er selskabet Bavarian Nordic, der står bag vaccinen, som nu står foran den afgørende fase 3 med afprøvning på et større antal forsøgsdeltagere.

Overlæge Henrik Nielsen, der er infektionsmedicinsk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital, er national koordinator for fprøvningen, har store forventninger til vaccinen.

”Det er uhyre spændende, for selv om vi allerede har gode vacciner, kunne vi godt tænke os en vaccine, som både har en længerevarende effekt, og som er lettere at håndtere. Disse ønsker tror vi, at denne nye vaccine kan indfri, blandt andet fordi den er udviklet med en anden teknologi end de vacciner, der bruges i dag,” siger Henrik Nielsen.

Vaccinen er lettere at håndtere

De første forsøg på dyr og mennesker har indikeret, at vaccinen giver flere antistoffer og en mere varig beskyttelse, fremgår det af pressemeddelelsen. Samtidig er det ikke nødvendigt at transportere og opbevare vaccinen ved meget lave temperaturer, sådan som vaccinen fra selskabet Pfizer eksempelvis skal.

”Det ser ud til, at den nye vaccine kan opbevares som andre vacciner i et køleskab. Det vil gøre mange ting nemmere,” siger Henrik Nielsen.

Forsøgsdeltagerne får enten den nyudviklede danske vaccine eller den velkendte fra Pfizer. Hvilken af de to vacciner afgøres ved lodtrækning. Deltagerne følges i et halvt år, hvor der løbende indsamles blodprøver og andre data. Forventningen er, at forskerne til sommer har de data, de skal bruge.

”Efter selve afprøvningen udestår et stort arbejde med at behandle de mange data, som skal danne grundlag for dokumentationen af vaccinens effekt og i sidste ende forhåbentlig myndighedernes godkendelse af, at den kan komme på markedet,” siger Henrik Nielsen.

Det vil tidligst kunne ske i 2024, forventer han.

Bavarian Nordic kommer sent til vaccinefesten – men det er for tidligt at afskrive en dansk covid-19-vaccine

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter