Konkurrencestyrelsen bremsede Royal Unibrews opkøb

Der er blevet spekuleret i, hvorfor Royal Unibrew mandag aften annoncerede, at opkøbet af Aqua D’or fra Danone droppes. Nu skriver Konkurrencestyrelsen, at der har været betænkeligheder ved fusionen.
Foto: Gregers Tycho/ERH
Foto: Gregers Tycho/ERH

En fusion mellem Royal Unibrew og Aqua D’or ville hæmme konkurrencen betydeligt på flere markeder. Det skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

”Vi har gennemført undersøgelser af fusionens betydning for konkurrencen. De indikerer, at fusionen ikke ville kunne godkendes. Parterne har ikke kunnet præsentere løsninger, som kan fjerne de konkurrencemæssige betænkeligheder, og de har nu valgt at trække fusionsanmeldelsen tilbage,” skriver Christian Schultz, der er formand for Konkurrencerådet.

Han og styrelsen skriver, at man har foretaget en markedsanalyse, hvor man bl. a. har talt med flere af Royal Unibrews konkurrenter samt foretaget økonomiske analyser. På baggrund af dette materiale har Konkurrence- og forbrugerstyrelsen fundet flere betænkeligheder.

”Vi kan konstatere, at fusionens parter begge er aktive på fire forskellige markeder. Fusionen vil hæmme konkurrencen betydeligt på i hvert fald tre af dem. Hvis konkurrencen er betydeligt hæmmet på blot et enkelt af markederne, så skal Konkurrencerådet forbyde fusionen, så den ikke medfører for eksempel højere priser eller ringere produkter til skade for forbrugerne,” fortæller Christian Schultz videre.

Det er særligt off-trade markedet, hvor konkurrencen ifølge styrelsen ikke ville være baseret på et fair grundlag. Her ville forbrugerne nemlig miste ”et væsentligt alternativ”, skriver Konkurrencestyrelsen. Det ville i sidste ende kunne medføre en risiko for prisstigninger.

Det var tilbage i marts at Royal Unibrew og Aqua D’or anmeldte fusionen til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Konkurrencemyndighederne skal godkende en sådan fusion for at undersøge, hvorvidt et opkøb eller fusion kan være konkurrenceforvridende.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også