Hver femte oplever at blive overvåget på jobbet

Ny undersøgelse viser, at over 60 procent oplever, at der bliver indsamlet data om dem, mens de arbejder. 20 procent oplever det som decideret overvågning.
Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/Ritzau Scanpix/REUTERS / X00616
Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/Ritzau Scanpix/REUTERS / X00616
af ritzau

Danskerne er generelt ikke meget for at blive overvåget af såkaldte digitale sladrehanke på arbejdspladsen. Kun hver fjerde adspurgte er helt eller delvist positivt stemt over for, at chefen kan indsamle data om medarbejdere på jobbet. Det viser en ny undersøgelse, der er gennemført af Tænketanken Mandag Morgen i samarbejde med en række fagforeninger og organisationer.

En af de organisationer, der har været med til at sætte undersøgelsen i gang, er fagforeningen Ingeniørforeningen (IDA).

Malene Matthison-Hansen, formand for Ansattes Råd hos IDA, mener, at den kalder på handling, blandt andet i form af bedre oplysning hos medarbejderne.

”Min indgang til det er, at overvågning i nogle sammenhænge kan være godt, hvis der eksempelvis arbejdes for bedre trivsel. Men det vigtige er, at man ikke har en frygt for, at man bliver målt på en eller anden måde,” siger hun.

Over 60 procent oplever, at der bliver indsamlet data om dem, mens de arbejder. 20 procent oplever det altså som decideret overvågning.

Pligt til at oplyse om overvågning

En 31-årig kvindelig kontormedarbejder fortæller for eksempel om, at hun blev kaldt til samtale efter at have bestilt en kjole online i en formiddagspause.

En sundhedsmedarbejder blev ringet op, fordi personen havde befundet sig 15 minutter det samme sted, uden arbejdsplanen foreskrev det. Vedkommende var blevet dårlig og havde sat sig på en bænk.

Sådanne eksempler vækker bekymring hos IDA.

”Vi er mennesker og ikke maskiner, og vi kommer til at mangle det menneskelige aspekt, når vi agerer på de her ting,” siger Malene Matthisson-Hansen.

Hver fjerde oplyser, at der bliver indsamlet informationer om, hvornår de kommer og forlader arbejdspladsen.

1120 medarbejdere og 43 ledere har deltaget i undersøgelsen. Medarbejderne er repræsentativt udvalgt. De er i alderen fra 18 til 64 år med forskellige uddannelsesniveauer.

Undersøgelsen er lavet som et samarbejde mellem forskningsprojektet Algoritmer, Data og Demokrati og IDA, HK og Dataetisk Råd.

Arbejdsgivere har pligt til at orientere medarbejdere om, hvilke data der indsamles og til hvilket formål. Generelt er ledere positivt indstillet over for indsamling af data, viser undersøgelsen.

Danske politikere er blevet udsat for cyberspionage

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter