Økonom: Inflationen kan igen løbe fra lønningerne i 2023

Danskerne vil stadig mærke inflationen i 2023, vurderer cheføkonom hos Sydbank, Søren Kristensen, der dog forventer et mindre pres på privatøkonomien i forhold til i 2022.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
af marketwire

I 2022 udhulede den stigende inflation købekraften markant og gjorde danskerne fattigere. Det kan desværre fortsætte ind i 2023, hvor inflationen endnu engang kan løbe fra lønningerne.

Det vurderer Søren Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbank, i en kommentar fredag.

”Det vil dog vende i løbet af året, og samtidig vil presset på privatøkonomien være langt mindre end i 2022. Så selvom 2023 næppe bliver året, hvor købekraften indleder sit comeback, så kan det alligevel meget vel ske i tredje eller fjerde kvartal af 2023,” siger han.

Ifølge Sydbanks beregninger skrumpede en gennemsnitlig families rådighedsbeløb med knap 1600 kroner i 2022. Det svarer til et fald på næsten 7 pct., og det var særligt drevet af stigende udgifter til el, varme og brændstof til bilen.

I 2023 forventer Søren Kristensen imidlertid lidt lavere gennemsnitlige priser på den salgs.

Det er - sammen med en forventning om, at lønstigningerne bliver lidt større - medvirkende til, at familien faktisk får en stigning i rådighedsbeløbet på omkring 1300 kroner i 2023.

”Det ændrer selvfølgelig ikke på, at købekraften hos forbrugerne bliver mindre, men det indikerer, at de faste omkostninger bliver et lidt mindre dræn på økonomien i 2023,” siger cheføkonomen.

Geografi spiller stor rolle

Søren Kristensen mener, at det dog er vigtigt at påpege, at den geografiske placering spiller en enormt stor rolle for en families rådighedsbeløb.

Sydbank ser på familier med variabelt forrentede boliglån, og her står det klart, at der er meget store regionale forskelle.

”De store forskelle skyldes primært betydelige forskelle i boligpriserne, som giver en stor spredning af rentestigningernes påvirkning på boligudgifterne,” siger Søren Kristensen.

Hvor banken for en familie i Vestjylland faktisk forventer en stigning i rådighedsbeløbet på næsten 2000 kroner, så forventes der et fald på omkring 1000 kroner for en tilsvarende familie i København.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter