Fagforening vil have del i it-selskabers corona-gevinst

Der venter hårde diskussioner ved dette års overenskomstforhandlinger lyder det fra HK Privat, der mener, at medarbejderne i it-selskaberne bør have andel i de store overskud, de har hentet under corona-krisen.
Forhandler og faglig chef i HK privat, Kim Jung-Olsen, forventer hårde overenskomstforhandlinger og tilføjer, at store bededag er kommet ind "som en vejsidebombe.” | Foto: PR
Forhandler og faglig chef i HK privat, Kim Jung-Olsen, forventer hårde overenskomstforhandlinger og tilføjer, at store bededag er kommet ind "som en vejsidebombe.” | Foto: PR

”It-virksomhederne har haft en god indtjening, selvom der har været en corona-krise, og det overskud har vi en forventning om, at vi skal have en del af.”

Sådan lyder det fra forhandler og faglig chef i HK privat, Kim Jung-Olsen, op til årets overenskomstforhandlinger.

Hans rolle er at forhandle på vegne af hele HK Privats område over for arbejdsgiverne, og han konstaterer, at der ikke har været de store sorte skyer hen over it-branchen de seneste år, selvom corona-krisen ramte alle meget hårdt.

”Der er forsat god efterspørgsel efter arbejdskraft. Der kan være meget specialiserede konsulenter og lignende, der måske er faldende efterspørgsel efter,” siger han, men konstaterer, at de it-ansatte ikke ligger i bund.

”It-ansatte har fået en god stigning, men de ligger på tre-fire procent og har langt fra hentet inflationen,” siger han om de lønstigninger, man generelt har hentet i branchen. 

Styrk den lokale løndannelse

Hvor meget af it-virksomhedernes overskud venter du at få til medlemmerne?

”Det skal man forhandle lokalt, og jeg forventer ikke, at vi henter det hele hjem ved de centrale forhandlinger. Det skal færdiggøres ved de lokale forhandlinger,” siger han.

”Vi håber at indgå et pænt og ordentligt forlig, som medlemmerne kan bruge, og så håber jeg, at det kan gå op endeligt gennem de lokale forhandlinger.”

Hvad er dine forventninger til forhandlingerne?

”Branchens forhandlinger ligger under CO Industri og Dansk Industri, hvor der ligger it-virksomheder. IBM er en del af de overenskomster. ligesom Dansk Erhverv har nogle store it-virksomheder i deres medlemskreds.”

Vi har talt med Prosa, der ikke afviser, at det kommer til strejker...

”Det kan godt være, men de har stort set ingen overenskomster derude. Det er lidt en gratis omgang at melde det ud.”

Hvad venter du?

”Det bliver svære forhandlinger, og det bliver sværere end tidligere forhandlinger. Desuden er store bededag kommet ind som en vejsidebombe.” 

Forventer hård omgang

En af de ting, der har fyldt meget inden for arbejdsmarkedsstof i it-branchen, er muligheden for fleksible arbejdstider - eksempelvis firedages-uger. Til spørgsmålet om fokus i forhandlingerne er løn eller de mere bløde dele af arbejdsmarkedet som netop dette, svarer han:

”Det er en kombination. Man skal satse på de ting, der lokalt giver mening. Nogle steder kan man eventuelt veksle en femdagesuge til en firedages-uge ved at gå fra 37 til 34 timer, eller lave reduktion af arbejdstiden fordelt over fire dage, for det har nogle steder vist sig at give samme produktivitet.”

Han tilføjer, at mange it-ansatte har fået mere fokus på hjemmearbejde, som han mener, man bør få rammer for gennem overenskomster.

Alles løn udhules af inflationen. Kan det kompenseres af andet end bare løn?

”Det skal være både og. Der skal ske en regulering af lønnen, men det kan også være en kombination af løn og eventuelt andre elementer i overenskomsten. Men jeg forventer, at det kan blive en hård omgang.”

Kan det ende i strejke?

”Det er for tidligt at sige. Jeg forhandler og vil gå rigtigt langt for, at vi finder hinanden, men det kan godt ende med, at enderne ikke kan mødes, og så er en konflikt jo sidste udvej.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også