Landsforening reagerer på PFAS-fund: Ønsker standard-overvågning

Efter fund af PFAS i økologiske æg vil Økologisk Landsforening øjeblikkeligt have stoppet brugen af fiskemel i foder. Foreningen anmoder ministeriet om at vedtage særlige produktionsregler for økologer.
Louise Køster er forperson for Økologisk Landsforening. | Foto: Gregers Tycho/ERH
Louise Køster er forperson for Økologisk Landsforening. | Foto: Gregers Tycho/ERH

Mandag morgen kom det frem, at økologiske æg fra høns i hele Danmark indeholder det skadelige stof PFAS. En undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet har lavet i samarbejde med Fødevarestyrelsen, viser, at indholdet i økologiske æg er 2,2-3,7 nanogram PFAS pr. gram. 

PFAS-indholdet i frilands-, skrabe-, og burhønse-æg er under 0,2 nanogram pr. gram.

Stoffet er overført via fiskemel, der bruges til foder. Derfor har Økologisk Landsforening afholdt møde med repræsentanter fra ægpakkerier, foderleverandører og ægproducenter for at kræve øjeblikkeligt stop for brug af fiskemel i foder til æglæggende høner.

Efter mødet konkluderer foreningen, at branchen bakker op om kravet, fremgår det af en pressemeddelelse, hvor Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening, udtaler:

”Vi er chokerede over, at der er fundet PFAS i økologiske æg – det er på ingen måde acceptabelt, men vi er samtidig taknemmelige for, at denne nye viden om fiskemel er kommet frem, så vi kan reagere prompte. Rene, sunde fødevarer uden forurening eller giftstoffer er økologiens DNA, ligesom forsigtighedsprincippet er et centralt pejlemærke for alle økologer.”

DTU oplyser, at indholdet af PFAS-stoffet PFOS i æggene er halveret 4-7 dage efter, at brugen af fiskemel er ophørt. Derfor vil en udskiftning med en ikke-forurenet foderingrediens i løbet af få uger kraftigt kunne mindske indholdet af PFAS i æggene. 

Skal finde erstatning for fiskemel

En typisk foderblanding til økologiske høner indeholder omkring 3-6 pct. fiskemel. Fiskemel fungerer i dag som en vigtig kilde til protein og aminosyrer, der er afgørende for høners velfærd, sundhed og evne til at lægge æg. 

Fjernes fiskemel fra foderet, skal det erstattes af en anden kilde til protein og aminosyrer. Derfor har Økologisk Landsforening anmodet Fødevareministeriet om at vedtage særlige produktionsregler, så det bliver muligt for økologer at bruge andre kilder til protein i foderet i en periode, indtil der er fundet en permanent løsning.

Sideløbende undersøger foreningen, om pakkerier og myndigheder kan indsætte overvågning for PFAS i æg som standard.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også