Digitaliseringsminister: Dejligt at være årets bedste julegave

Det var en veloplagt digitaliseringsminister, der torsdag gæstede Dansk Erhvervs digitaliseringspolitiske topmøde. Hun pegede på grøn omstilling, øget arbejdsudbud og tilliden hos mindre digitale danskere som de vigtigste digitale emner, vi står overfor.
Foto: Rune Fogh Sørensen, Dansk Erhverv
Foto: Rune Fogh Sørensen, Dansk Erhverv

Der blæser en overraskende ny vind over dette års digitaliseringspolitiske topmøde, som Dansk Erhverv er vært for i børsbygningen i København i dag torsdag.

Digitaliseringsområdet har nemlig siden sidste regeringsperiode fået ny politisk bevågenhed, efter at den nytiltrådte regering har udnævnt den første egentlige digitaliseringsminister i skikkelse af Marie Bjerre fra Venstre.

Selvsamme Marie Bjerre var også det hovednavn, alle talte om på konferencen - og måske en medvirkende årsag til, at arrangementet i år var udsolgt og sågar havde en venteliste. Det var nemlig Marie Bjerre, der var årets hovedtaler.

“Dansk erhverv kalder mig for årets bedste julegave. Det er rart at vide, at man står øverst på nogens ønskeliste, men det kommer også an på, hvad der gemmer sig under papiret,” lagde Marie Bjerre ud med henvisning til den begejstring, som mange i erhvervslivet har udtrykt over udnævnelsen af en særskilt minister for det digitale område.

Digitalisering hvor det giver mening

Mens digitaliseringsministeren var hurtig til at gribe bolden, mindede hun i sin hovedtale også om, at digitalisering ikke er til for sin egen skyld, men for at løse nogle grundlæggende udfordringer. En af dem af klimaforandringer: 

”Vi står overfor store og komplekse udfordringer. Jeg er sikker på at digitalisering rummer en masse perspektiver på løsningerne, men det kræver, at vi fastholder og udbygger den digitale førertrøje. Konsekvenserne af klimaforandringerne er her allerede, og regeringen har fastsat et klimamål, som digitale løsninger kan være med til at accelerere,” sagde hun.

Hun fremhævede ting som mangel på arbejdskraft, udbygning af digital infrastruktur som vigtige emner - men fremhævede samtidig tillid som et af de områder, der ligger hende på sinde.

”Tillid er afgørende for den digitale udvikling. Vi skal tænke datasikkerhed ind i løsninger fra start. Men det er vigtigt, at vi også har et borgerrettet fokus. Vi skal være opmærksomme på, borgere og virksomheder, der har svært ved at følge med. Vi skal gøre det rigtigt, der hvor det skaber værdi. Vi skal ikke bare digitalisere for at digitalisere,” sagde hun.

En bunden opgave for både digitaliseringsministeren og resten af regeringen er at holde skarpt øje på udbuddet af arbejdskraft, som især erhvervslivet, men også den offentlige sektor har et ønske om at øge. Udover en meget omtalt helligdag, er at digitalisering et af de områder, som politikerne har store forventninger til.

”Vi mangler hænder i den offentlige og private sektor, og det kan vi blandt andet løse med ny teknologi. Men det går for langsomt. Derfor vil vi samarbejde med KL og Danske regioner, og vi har lagt en plan, som skal frigøre 10.000 årsværk over ti år. Det bliver ikke let, men det skal lykkes,” sagde hun.

Det helt store emne på topmødet var dog klimaspørgsmålet. Hvordan kan digitalisering hjælpe den grønne omstilling på vej?

Klimadigitalisering

Danmark ligger på en sidsteplads, hvis man kigger på, hvordan man udnytter digitalisering i den grønne omstilling, mens Danmark ligger i top tre på mange andre digitaliseringsområdet.

Derfor havde Dansk Erhverv inviteret et panel bestående af Pär Fors fra NNIT, Thomas Kovsted fra IBM Danmark, Merete Søby fra KMD og Thomas Uhd fra TDC Net til at komme med bud på, hvordan digitaliseringen kan hjælpe omstillingen på vej.

Vi har arbejdet med at digitalisere samfundet i 50 år. Men i den grønne omstilling har vi stadig en stor agenda foran os,” lød det indledningsvist fra Merete Søby fra KMD.

Men de konkrete løsninger var der reelt ikke voldsomt mange af. Merete Søby nævner blandt andet, at man kan skære ned på forbruget af tomater, købe en bil mindre og generelt træffe andre valg i hverdagen. Samtidig var der fokus på datacentres energiforbrug, hvor Merete Søby pegede på, at kun ganske datacentre i dag kan sende overskudsenergi tilbage i cirkulation, eksempelvis i fjernvarmenettet.

”Jeg hører fra Deloitte, at de om få år vil tjene mere på at lave ESG-rapporteringer end på revision, det vidner om omfanget af opgaven,” sagde hun.

Spurgt om konkrete metoder, kunne direktør i NNIT, Per Fors, komme med følgende opfordring:

”Først og fremmest arbejder vi med vores eget fodaftryk, så virksomheder kan flytte over til os og allerede der selv få et mindre aftryk på klimaet. Det handler primært om optimering af produktionen,” sagde Per Fors.

Minimere spild

Han fremhævede, at vi skal blive bedre til at bruge data til at minimere spild.

”En meget vigtig del af den grønnne omstilling er, at mininere spild. Bruger vi data mere effektivt, mindsker vi ressourceforbruget. Det er ikke et omstillingsprojekt, men et perspektiv på projektet, at man mindsker ressourceforbruget. Det er komplekst at forklare, men vi ma snakke mere om at minimere mere spild,” sagde han.

Thomas Kovsted fra IBM havde samme budskab.

”Det kommer alle kunder til gode, når vi arbejder med vores eget klimaaftryk,” sagde Kovsted.

”Vi levere storage-løsninger, der er meget mere effektive, og jeg vil klart opfordre det offentlige Denmark til at gå forrest og stille krav om energiforbrug, når vi skal byde på offentlige digitale løsninger,” sagde han, og pegede samtidig på en række områder, hvor teknologi kan hjælpe med at mindske ressourceforbruget.

En af løsninger er droneinspektion af Storebæltsbroen, hvor man via teknologi venter at kunne forlænge dens levetid med over 100 år. Et andet område er produktion af gødning, hvor kvantecomputere kan hjælpe til at knække koden til, hvordan man via organisk produktion kan producere gødning, der ikke kræver så meget energi som tilfældet er i dag.

På konfernecen løb Fibo Intercom vandt prisen for årets bedste digitale omstilling for sit arbejde med at digtalisere betonproduktion.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter