Brancheorganisation vil have banker til at slå bak på gebyrindtægter

Det er forståeligt, at landets banker begynder at tjene flere penge på renteindtægter, mener SMVdanmark, som gerne ser, at gebyrindtægterne bliver mindre.
Martin Kyed er cheføkonom hos SMVdanmark.
Martin Kyed er cheføkonom hos SMVdanmark.

Hvis bankerne fortsætter med at hæve renter mere på udlån end på indlån, så skal bankernes gebyrer rettes til i nedadgående retning. Det mener brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark. 

”Det har været usædvanlige tider. Derfor har bankerne også skruet usædvanligt højt op for gebyrerne. Men nu er vi ved at vende tilbage til mere normale renter og en mere normal rentemarginal, og det bør få bankerne til at rulle gebyrerne tilbage, ellers betaler virksomhederne to gange for bankernes service,” siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark. 

Siden Nationalbanken første gang indførte negative renter i 2012, er finanssektorens samlede gebyrindtægter tæt på fordoblet fra 15,8 mia. kr. til 28,9 mia. kr., viser tal fra analysefirmaet Bankresearch.

Men siden sommeren 2022 har Nationalbanken ad flere omgange hævet renten, og bankerne er fulgt med. Det har udvidet rentemarginalerne, som er forskellen mellem den gennemsnitlige indlånsrente og den gennemsnitlige udlånsrente. 

Faktisk viser tal fra Nationalbanken, at rentemarginalen på udlån for erhvervskunder ikke har været højere siden 2014, og i december var den gennemsnitlige rente på 4,01 pct.

Det får SMVdanmark til at opfordre sine medlemmer til at presse bankerne på priserne. 

”Den eneste måde at få gebyrerne ned på er ved at presse bankerne, så vi sikrer, at der kommer et højt konkurrenceniveau mellem dem. Derfor opfordrer vi vores virksomheder til at tage en snak med flere banker, selvom det kan være omkostningsfuldt at skifte bank, fordi der også er fordele at hente ved kundeloyalitet og bankhistorik,” siger Martin Kyed. 

Det kan dog være svært at få medlemmerne til at agere på den front. For det er som sådan ikke gebyrerindtægterne, virksomhederne oplever som det største problem i dagligdagen.

”Det er renterne, som bekymrer medlemmerne. Det, de melder tilbage til os, er, at vi er i et hårdere rentemiljø, og at renter på gæld igen fylder. Gebyrindtægterne opfattes som et mindre problem, men summer man det op, bliver det jo til penge,” siger Martin Kyed.

Virksomhederne skal dog være varsomme med at glemme gebyrerne, mener han. 

”Udfordringen med gebyrer er, at de er mindre gennemskuelige, fordi der kan være så mange af dem. Renterne er gennemsigte, alle kan forholde sig til dem. Gebyrerne kan virke mindre relevante, fordi man ikke udsættes for dem nær så ofte,” siger Martin Kyed.

Forståeligt at hæve marginalen

Han mener, at det er forståeligt, at bankerne hæver rentemarginalen. 

”Set i et historisk perspektiv er det ikke usædvanligt, at rentemarginalen er i det nuværende lejde. Det er klart, at det kan være hård kost for virksomhederne at blive udsat for rentestigninger – noget direkte som følge af Nationalbankens rentestigning, noget som følge af en øget rentemarginal. Begge dele er forståeligt, men udfordringen bliver, hvis bankernes indtjening generelt er steget – og gebyrerne fortsætter med at være der,” siger han. 

Selvom virksomhederne oplever, at højere udlånsrenter presser virksomhederne, oplever de også, at bankerne er villige til at hjælpe med lån.

”Generelt set oplever vi ikke en særlig udfordring i øjeblikket med at få lån. Det er dog klart, at der kan være nogle udfordringer på individuelt niveau, hvor virksomheder har opbygget noget gæld i coronatiden – særligt hos dem, som har anvendt coronalån med for stramme afbetalingsordninger. Men i bankerne ser vi ikke en modvilje til at låne penge til smv-segmentet,” siger Martin Kyed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter