Virksomheder snød på klimavægt i markedsføring af brændeovne

23 virksomheder får af Forbrugerombudsmanden indskærpet forbud mod vildledning. En er blevet politianmeldt.
Foto: PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER
AF RITZAU

23 virksomheder har vildledt forbrugerne i deres markedsføring af brændeovne, brænde og træbriketter.

Det skriver Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse fredag.

Virksomhederne har markedsført produkterne ved brug af udsagn som miljøvenlig, miljørigtig og CO2-neutral.

”Når virksomheder markedsfører brændeovne og brænde, må de ikke give forbrugerne den fejlagtige opfattelse, at opvarmning ved brændefyring er miljøvenligt,” siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen i pressemeddelelsen.

Brændefyring i brændeovne og brændekedler udleder partikler og en række forurenende stoffer, der er skadelige for miljøet, skriver Forbrugerombudsmanden.

Ifølge Miljøstyrelsen er brændeovne og brændekedler den største danske kilde til partikelforurening.

En række af de markedsførte brændeovne er svanemærkede. Selv om de er det, udledes der fortsat miljøskadelige partikler, skriver Forbrugerombudsmanden.

”Så godt som hele branchen har markedsført deres produkter som mindre miljøbelastende, end de er. Vi har indskærpet forbuddet mod vildledning overfor de pågældende virksomheder med forventning om, at de retter ind,” siger Christina Toftegaard Nielsen.

For en af virksomhederne har vildledningen været så alvorlig, at den er blevet politianmeldt af tilsynsmyndigheden.

Det er henvendelser fra blandt andet miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling, der har fået Forbrugerombudsmanden til kigge nærmere på virksomhedernes markedsføring.

”Vi har i mange år forsøgt at få branchen til at forstå, at brændeovne og brændefyring er miljø- og klimaskadeligt,” siger seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling Kåre Press-Kristensen.

”De har ikke villet holde op med at markedsføre deres produkter som miljø- og klimarigtige. Derfor så vi ingen anden udvej end at klage til Forbrugerombudsmanden.”

Han håber, at tilsynsmyndighedens medhold i klagen vil føre til, at flere forbrugere holder op med at brændefyre og købe brændeovne.

”Det vil betyde et renere miljø og mindre global opvarmning,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter