PolicyWatch

EU vil sælge CO2-kvoter for 75 milliarder kroner – skal styrke grøn omstilling

Med en af verdens største fonde på omkring 75 mia. kr. håber EU-Kommissionen og klimaminister Lars Chr. Lilleholt at EU kan sætte turbo på erhvervslivets grønne omstilling i Europa. Finansieringen skal komme fra salg af CO2-kvoter.

Foto: Jan Arne Wold

Hvis det står til EU-Kommissionen skal EU være klimaneutral i 2050. Hvis målet skal nås, kræver det en omfattede grøn omstilling ikke mindst i europæisk erhvervsliv.

Den omstilling håber EU at sætte turbo på med en ny grøn investeringsfond, der ved hjælp af salg af CO2-kvoter skal øremærke i omegnen af 75 mia. kr. til demonstration af grønne teknologier   

Ifølge en pressemeddelelse fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet skal fonden støtte demonstrationsprojekter af nye energiteknologier i stor skala inden for vedvarende energi, energilagring, industriprocesser samt optag, lagring og anvendelse af CO2.

Fonden skal finansieres af salg af 450 millioner CO2-kvoter i EU’s kvotehandelssystem. Med andre ord bliver det forurenerne, der betaler til fonden. 

"Det er helt afgørende, at vi i EU afsætter penge til at nå Kommissionens vision om et klimaneutralt samfund i 2050, som Danmark er i front for at gøre til virkelighed. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med EU’s nye innovationsfond bakker ambitionerne op med et meget markant løft af midler til at demonstrere fremtidens grønne løsninger. Innovationsfonden giver Danmark og EU en helt ny trumf i ærmet, når det kommer til at tage de næste store skridt i den grønne omstilling," udtaler energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i pressemeddelelsen.

Ifølge EU-Kommissionens forslag skal fonden kunne støtte op til 60 pct. af omkostningerne ved projekter inden for grøn omstilling.

Lars Chr. Lilleholt frehæver at løsninger inden for landvind, havvind, intelligente fjernvarmesystemer og energilagring og elsystemer allerede er markante fokuspunkter i Danmark.

"Danske aktører står stærkt placeret til at udnytte midlerne fra EU’s innovationsfond og gøre fremtidens grønne løsninger til virkelighed. Så jeg ser frem til et tæt samarbejde om at styrke Danmarks position som Europas arnested for banebrydende ny energiteknologi," lyder det fra Lars Chr. Lilleholt.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier