En del af Watch Medier

PolicyWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
01.03.2019kl. 12.00

"Klimaforandringer handler ikke om at redde pandaer og isbjørne – det handler om at redde investorerne"

Klima står højt på den politiske dagsorden i både Danmark, EU og FN. Det skal erhvervslivet tage til sig, lyder det fra to forskere og en lektor. Hvis ikke virksomhederne er i stand til at blive grønne, må de i sidste ende dreje nøglen om, lyder det.
Foto: Ritzau Scanpix/USGS via AP/Brian Battaile
AF PETER SØNDERGAARD OG ALBERT RØNNING-ANDERSSON

Danske virksomheder kan lige så godt vænne sig til, at de skal omstille sig til en verden, hvor naturkatastrofer, tørke og politiske vinde skaber en masse uforudsigelighed, der skal tages højde for.

Gør virksomhederne ikke det i tilstrækkelig grad, vil pengestrømmen fra investorer tørre ind, og så må nøglen i sidste ende drejes om.

Så kontant er udmeldingen fra Hans Sanderson, seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet.

"Det er er i stigende grad uacceptabelt for investorerne, at de ikke kan se de klimarisici, som virksomhederne investerer i, har. Lige nu er 30 pct. af alle værdier, der er på verdensmarkedet, i risiko for markante fald på grund af klimaforandringerne. Det er uacceptabelt for investorerne," siger Hans Sanderson til PolicyWatch.

"Så klimaforandringerne handler ikke om at redde pandaer og isbjørne. Det handler om at redde investorerne. At man så samtidig kan redde isbjørne og pandaer er en fin sidegevinst," fortsætter han.

Højt på den politiske dagsorden

Klimaudfordringer har i årevis været på den politiske dagsorden, og på det seneste er temaet hoppet helt op som et af de vigtigste emner for både politikere og befolkningen.

Flere meningsmålinger har på det seneste vist, at klimadagsordenen står højt på dagsordenen hos vælgerne - både til det kommende folketingsvalg og det kommende valg til Europaparlamentet.

I efteråret kom regeringen med et klimaudspil, der skal føre Danmark en del af vejen i forhold til at leve op til EU's krav om, at den danske CO2-udledning skal sænkes med 39 pct. i 2030 i forhold til 2005.

Kravet er udledt af Paris-aftalen fra COP21 i 2015. Derudover har man i FN i 2015 lavet de 17 verdensmål, som også blandt andet handler om "bæredygtig energi" og at FN-landene skal "handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser."

Under klimatopmødet COP21 i Paris i 2015 indgik 196 lande en aftale om at reducere CO2-aftrykket. | Foto: Ritzau Scanpix/AP/Francois Mori
Under klimatopmødet COP21 i Paris i 2015 indgik 196 lande en aftale om at reducere CO2-aftrykket. | Foto: Ritzau Scanpix/AP/Francois Mori

Senest i denne uge har et borgerforslag været til afstemning i Folketinget. Borgerforslaget, som mere end 66.000 danskere har underskrevet, vil pålægge Folketinget at udarbejde en klimalov med bindende mål for CO2-reduktionen.

Selvom både regeringen og DF stemte imod borgerforslaget er der opbakning til, at de danske klimamål skal omdannes fra de nuværende målsætninger til egentlig nedskrevet lov.

Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) lovede under debatten, at regeringen – hvis den fortsætter efter valget – vil lade sig inspirere af borgerforslaget, når der skal udarbejdes en klimalov. De Konservative ønsker en form for trepartsforhandlinger om en klimalov med bl.a. erhvervslivet, der skal føre til femårige delmål for CO2-reduktionen.

Opmærksom på to ting

Ofte har politikere og erhvervsledere pointeret, at erhvervslivet kan tjene penge på at finde løsninger til en grønnere klode, men selv de virksomheder, der ikke leverer grønne løsninger, skal også vænne sig til at tage klimadagsordenen til sig. Gør de ikke det, forsvinder de nemlig, påpeger Hans Sanderson.

Klimaforandringerne handler ikke om at redde pandaer og isbjørne. Det handler om at redde investorerne. At man så samtidig kan redde isbjørne og pandaer er en fin sidegevinst"

Hans Sanderson, seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet

"Der er to ting, virksomhederne skal være opmærksomme på, hvis de skal undgå økonomiske tab i forbindelse med klimaforandringer. Det ene er de fysiske risici. Altså oversvømmelser og storme og så videre. Det andet er de politiske risici, hvor hele samfundet omstiller sig. Vi skal f.eks. i EU udfase CO2 fra vores energisektor og industrielle sektor med 85 pct. frem mod 2050. Det bliver formentlig strammet yderligere," siger Hans Sanderson og fortsætter:

"Der er ca. 100 store globale virksomheder som står for over 70 pct. af de globale industrielle CO2 udledninger – dem bør man som rigtig langsigtet investor overveje en ekstra gang om man skal investere i. Politisk set skal virksomheder, der ikke er den del af den grønne og bæredygtige omstilling mht. CO2, rent faktisk snarest lukke, hvis de skal leve op til de politiske krav, så vi kan nå Paris-aftalens mål og holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader."

Virksomheder tager bæredygtighed til sig

At virksomhederne allerede i dag tager den grønne dagsorden alvorligt bliver bekræftet af en undersøgelse fra Dansk Industri, som 489 erhvervsledere har deltaget i.

Den viser, at ni ud af ti danske virksomheder arbejder med bæredygtig forretning: 93 pct. af de adspurgte virksomheder har således i forskellig grad introduceret konkrete bæredygtighedstiltag, mens 94 pct. har fokus på at forfølge nye forretningsmuligheder, der forbedrer deres sociale og miljømæssige indvirkninger på samfundet.

FAKTA: Klimadagsorden på den politiske agenda

Både i Danmark, EU og FN er den grønne omstilling på dagsorden.

I Danmark har VLAK-regeringen i efteråret fremlagt et klimaudspil, der skal bane vejen for en CO2-reduktion på 39 pct. frem mod 2030 i forhold til 2005. CO2-reduktionen skal finde sted i transportsektoren og boligmassen, mens landbruget ifølge regeringen ikke skal rammes for hårdt. På transportområdet handler det bl.a. om at nå målet om 1 mio. lavemissionsbiler i 2030. Til at finde frem til en løsning på det har regeringen nedsat en transportkommission med tidligere Dong-topchef Anders Eldrup som formand.

Derudover har regeringen et klimaråd, der skal rådgive regeringen i klimaspørgsmål. Peter Møllgaard er formand for klimarådet. Han blev formand, efter at den tidligere formand Peter Birch Sørensen ikke fik forlænget sin formandskontrakt, hvilket førte til massiv kritik af regeringens klimakurs.

Derudover har regeringen bl.a. også et vækstteam for grøn energi. Formanden er Lars-Peter Søbye, adm. direktør i Cowi. Vækstteamet kom for nyligt med ti anbefalinger til regeringen, som skal skubbe på den grønne omstilling. Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har tidligere sagt til PolicyWatch, at han kan skrive under på alle ti anbefalinger.

I EU er man blevet enig om at vedvarende energi skal udgøre 32 pct. af det samlede energiforbrug i 2030, og at energieffektiviteten skal være på 32,5 pct. i 2030. Derudover har man som klimamål i EU, at drivhusgasudledningerne skal være 40 pct. i 2030 sammenlignet med 1990.

I FN afholdes der årligt en klimakonference. Senest blev COP24 afholdt i polske Katowice i december 2018. På COP21 i Paris i 2015 indgik 196 FN-lande en aftale om at fremlægge nationale reduktionsbidrag. Aftalen skal sikre, at den globale temperaturstigning holder sig under 2 grader, og at man skal arbejde for at holde temperaturstigningen på under 1,5 grader. FN har desuden udarbejdet de 17 verdensmål i 2015. Flere af målene skal sikre, at klimaindsatsen styrkes.

Kilde: Klima- og Energiministeriet , Europaparlamentet og Dansk Energi.

"Flere og flere virksomheder arbejder med bæredygtighed som en central del af deres udtryk, da det giver dem et godt omdømme ud over det rent økonomiske og dermed skaber en positiv stemning overfor deres interessenter," forklarer Kim Lilholt Ruggaard, ekstern lektor og forsker i strategisk kommunikation vedrørende bæredygtighed i virksomheder på Aarhus Universitet.

At klima ikke kun er på den politiske, men også på erhvervslivets dagsorden bliver også bekræftet af Steen Vallentin, der er lektor og centerleder på CBS Sustainability:

"Vi er vidne til en akut bevidsthed om klima, klimaforandringer og CO2-udslip. Den cirkulære måde at tænke og præsentere sig selv på er helt oppe i tiden og en af de mest markante trends, vi længe har været vidne til i erhvervslivet," siger han.

Relaterede artikler:

  • Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er klar til at gennemføre alle ti anbefalinger fra det grønne vækstteam. Her ses han til et seminar hos Cowi, hvor adm. direktør, Lars-Peter Søbye, sidder nede i venstre hjørne af billedet. | Foto: PR

    Grøn eksport under pres: Cowi-boss advarer imod magelig klimahovedpude

    For abonnenter

  • Europarlamentarikere stemmer i parlamentet i Strasbourg. For de danske EU-kandidater, der vil have et sæde i parlamentet efter valget 26. maj, bliver klima en vigtig debat. | Foto: REUTERS/Vincent Kessler/Ritzau Scanpix

    Overraskende måling: Klima slår migration som vælgernes topfokus ved EU-valg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix
EU

EU støtter op om prisloft på russisk diesel

Ifølge Bloomberg er flere EU-medlemslande blevet enige om at indføre et prisloft på 100 dollar pr. tønde diesel, der kommer fra Rusland.
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sammen med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der fredag afholdt pressemøde i Kyiv | Foto: Ukrainian Presidential Press Service
EU

Ny sanktionspakke fra EU vil ramme russisk droneproduktion

Foto: Corti
PolicyWatch

Dansk startup: Nye AI-regler kan skubbe tech-innovation ud af landet

For abonnenter

Trods medhold i cabotageafgørelse hos EU-Kommissionen må H.P. Therkelsen stadig betale millionbøde. | Foto: H. P. Therkelsen / Pr
EU

EU-Kommissionen modsiger Danmark i principiel sag om cabotagekørsel

For abonnenter

Foto: PR/Carsten Mai
Christiansborg

Klumme: Regeringen er klar med en lige højre til København

I 2050 skal DSV ikke længere udlede CO2, lyder det i selskabets nye bæredygtighedsmål. | Foto: Dsv Panalpina
Virksomheder

DSV pålægger sig selv "intern CO2-skat" – og efterspørger politisk handling

For abonnenter

Læs også

Der er blevet kastet et kritisk blik på ATP's forretningsmodel gennem de seneste måneder. | Foto: Pr
PolicyWatch

CBS-folk kritiserer ATP hårdt i ny analyse

Pensionspengetanken ATP må laves helt om. Det er konklusionen i ny analyse, som professor Jesper Rangvid og lektor Henrik Ramlau-Hansen har lavet.

For abonnenter

”Der må ikke herske tvivl om, at regeringen tager det meget, meget alvorligt. Den nuværende situation er fuldstændig uholdbar,” sagde justitsminister Peter Hummelgaard (S) under et samråd torsdag formiddag. | Foto: Jens Dresling
Nyheder

Domstole kræver penge – men minister sætter især sin lid til effektiviseringer

Den ”væsentligste hovedkilde” til at nedbringe ventetiderne ved domstolene bliver effektiviseringer, slog justitsministeren fast under samråd. Det er ”ikke realistisk” at finde milliardbeløb, sagde han.

For abonnenter

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er resortministeren, der skal stå skoleret overfor EU-Kommissionen på grund af mangelfuld implementering af det reviderede direktiv for fremme af vedvarende energi. | Foto: Christian Falck Wolff
Nyheder

Danmark er havnet i EU’s søgelys omkring vedvarende energi

På trods af at Danmark ofte udråbes til at være EU’s klimaduks, mener EU-Kommissionen, at den danske regering er i gang med traktatbrud, når det gælder implementeringen af reglerne for vedvarende energi.

For abonnenter

Seneste nyt

  • EU støtter op om prisloft på russisk diesel – 3. feb.
  • Ny sanktionspakke fra EU vil ramme russisk droneproduktion – 3. feb.
  • Dansk startup: Nye AI-regler kan skubbe tech-innovation ud af landet – 3. feb.
  • Klumme: Regeringen er klar med en lige højre til København – 3. feb.
  • DI vil redde døende offentlig transport med lavere billetpriser – 3. feb.
  • Statsminister: Uden reformer skal vi sænke forventninger til velfærd – 3. feb.
  • Eksperters anbefaling til CO2-afgift på landbrug forsinkes igen – 3. feb.
  • Dyrevelfærdsrapport afslører brud på regler: Minister vil vende udviklingen – 3. feb.
  • EU-Kommissionen modsiger Danmark i principiel sag om cabotagekørsel – 3. feb.
  • DSV pålægger sig selv "intern CO2-skat" – og efterspørger politisk handling – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Compliance Officer

Watch Job

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Head of Business Development

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Revisor med minimum et par års erfaring

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

Se flere jobs

Job

  • Compliance Officer

Se flere jobs

Kolofon

PolicyWatch
Søg

Sektioner

  • Christiansborg
  • EU
  • Virksomheder
  • Region/Kommune
  • Global
  • Mennesker
  • Sitemap
  • RSS feeds

Nyhedschef

Nicolai Raastrup

nicolai.raastrup@watchmedier.dk

Tlf.: +45 33308388

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Job

Abonnement

Prøv PolicyWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

policywatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7127

Læs mere om abonnement her

Adresse

PolicyWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8309

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © PolicyWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
PolicyWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge