PolicyWatch

EU-Kommissionen vil skabe "indre marked for data"

Europæiske virksomheder skal i fremtiden kunne trække på fælles anonymiserede datamængder på tværs af det europæiske marked. Det åbner Kommissionen nu for i et lækket udkast til et nyt datastrategi-udspil.

Foto: Bart Maat/AFP/Ritzau Scanpix

Når EU-kommissionen efter planen fremlægger et udspil til sin nye datastrategi, vil det ifølge en lækket version indbærer såkaldt "fælles europæisk datarum", som skal give europæiske virksomheder muligheden for at dele store mængder anonymiserede data.

Med andre ord: "Et indre marked for data".

Det skriver Dagbladet Børsen, hvor nyheden vækker glæde hos Dansk Industri.

"Der er helt klart behov for, at Europa foretager et gearskift og melder sig ind i kampen, når det gælder data og kunstig intelligens. Data er en meget vigtig valuta, som skal være i omløb," siger DI's direktør for det digitale område, Lars Frelle-Petersen, til avisen.

Strategien spiller ind en større målsætning for kommisionen, hvor bl.a. den danske viceformand for digitalisering, Magrethe Vestager, i dag skal sikre, at EU må sakke bagud i det teknologiske kapløb med Kina og USA.

Ifølge kommissionsformand Ursula von der Leyens egne målsætninger skal dette bl.a. indebærer at man nu arbejder mod "teknologisk suverænitet".

Den digitale kampplads

Overfor Berlingske, åbnede Vestager i forrige uge for, at netop denne målsætning bl.a. kunne realiseres med inspiration fra den såkaldte Airbus-model.

Flyproducent Airbus blev skabt gennem fusionen af en række europæiske selskaber i 1970 og bidrog til at skabe mere konkurrence med den dominerende amerikanske spiller på markedet, Boeing. I et interview med Berlingske åbnede Vestager i forrige uge for, at Airbus-modellen kunne stå som inspiration, når EU fremover skal sikre sin position inden for eksempelvis udviklingen af kunstig intelligens.

"Så længe man har i baghovedet, at det, man forsøger at opnå, er mere konkurrence," sagde Vestager til avisen og fastslog, at ambitionen dog ikke var, at nogen sidder "i en kælder og siger, at vi skal have et offentligt finansieret Facebook".

Vestager: Airbus-modellen kan være vejen til "teknologisk suverænitet" 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier