Forsker: Den bedste overenskomst siden finanskrisen

Gennembrudsforliget har åbnet for den "bedste overenskomst siden finanskrisen", men en af forhandlingernes helt store knaster venter forude, og det kan ende i konflikt, vurderer arbejdsmarkedsforsker.
Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Gennembrudsforliget var en god start på de verserende overenskomstforhandlingerne, vurderer Laust Høgedahl, som er arbejdsmarkedsforsker hos Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, over for Dagbladet Børsen.

Konkret har forliget, som søndag blev indgået mellem Dansk Industri og CO-Industrien, blandt andet sikret et løft i mindstelønnen, styrkede barselsregler og en forøgelse af fritvalgslønkontoen, og kombinationen har dermed skaffet den "bedste overenskomst siden finanskrisen i 2008", siger Høgedahl til avisen.

Den store knast er dog fortsat overenskomsten for byggeriet, hvor arbejdsmarkedsforskeren advarer, at der fortsat er en risiko for at forhandlingerne ender i konflikt. Ifølge avisen er der på nuværende tidspunkt en udbredt vrede over, at arbejdsgiverne ansætter udlændinge til en mindsteløn på 126 kroner i timen – en praksis, der ifølge Børsen opfattes som løndumping og har ledt til et krav om en stigning i mindstelønnen på 20 til 40 kroner i timen.

Det sværeste overenskomstslag venter forude

DI: Højere mindsteløn rammer ikke konkurrenceevnen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også