Erhvervsorganisationer efter nye voldsomme ledighedstal: Hjælpepakker skal have serviceeftersyn

5.900 danskere blev ramt af ledighed mandag. Tallet er voldsomt og kalder på yderligere politisk handling, mener Dansk Erhverv og Dansk Byggeri.
Foto: Nykredit/PR
Foto: Nykredit/PR

Coronakrisen fortsætter med at trække blodrøde spor på det danske arbejdsmarked. Alene mandag blev 5900 danskere ramt af ledighed, viser Beskæftigelsesministeriets dag-til-dag-statistik og i sidste uge kom der 22.800 nye ledige.

"Efter en uge hvor vi egentlig havde grund til at være lidt fortrøstningsfulde, fordi tilgangen af tilmeldte ledige aftog lidt, så er det lidt et slag i maven, at vi nu ser en kraftig stigning mandag, der ligger stort set på niveau med det vi så sidste mandag, der var den hidtidige højdespringer. Det er bekymrende," siger Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv. Han forventer, at ledigheden vil forsætte med at stige i denne uge.

For ham springer det i øjnene, at stigningen i ledighed generelt har været størst i ugerne siden d. 9. marts.

"Det viser desværre også i min optik, at lønkompensationen, der har tilbagevirkende kraft fra d. 9. marts, ikke ser ud til at have bremset fremgangen i ledigheden til fulde. Vi hører også fra vores medlemmer, at ordningen er målrettet de virksomheder, der er meget hårdt ramt og skal fyre ganske mange. Men også at loftet på 23.000 kr. betyder, at der er mange brancher, hvor ordningen faktisk ikke er relevant," siger Tore Stramer og fortsætter:

"Jeg tror desværre, at regeringen meget hurtigt bliver nødt til at genbesøge den ordning og gøre den mere fleksibel for at bløde op for en yderligere eskalering i antallet af afskedigelser. Det er i hvert fald det, der er risikoen i øjeblikket, og det vi kan høre på vandrørene fra vores medlemmer."

Værste måned siden 30'erne

Samme melding kommer fra Dansk Byggeri.

"Det står allerede klart, at marts 2020 bliver den blodigste måned, der er registreret i arbejdsløshedskøen i hvert fald siden 1930´erne, men formentlig nogensinde i danmarkshistorien. Den kortsigtede nedgang er dermed dybere end under finanskrisen, men håbet er trods alt fortsat, at krisen bliver væsentlig mere kortvarig," siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Selvom regeringen og Folketinget allerede har vedtaget hjælpepakker til erhvervsliv og lønmodtagere for flere hundrede milliarder kr., er der allerede brug for at give hjælpepakkerne et serviceeftersyn, mener Bo Sandberg.

"Blandt andet tyder meget på, at selvstændige med mellem 10 og 50 ansatte ryger ned mellem to stole i forhold til mulighed for den lønkompensationslignende ordning. Hertil kommer så næste bølge, hvor man skal se på mere offensive stimulerende initiativer," lyder det fra cheføkonomen.

Dansk Byggeri ærgrer sig over, at der nu igen på en enkelt dag kom næsten 6.000 nye ledige:

"Håbet var ellers, at sidste uge var en ketchupeffekt, og at det efterhånden større kendskab til hjælpepakkerne ville tæmme ledighedsbølgen. Men det er desværre foreløbig endnu ikke sket," lyder det fra Bo Sandberg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også