PolicyWatch

Trods pres er serviceloft uændret i udligningsreform

Serviceloftet forbliver uændret i udligningsreform, men det vil snart blive forhandlet, siger Nicolai Wammen.

Det var den manglende ændring af serviceloftet, som var hovedårsagen til, at Dansk Folkeparti mandag aften forlod forhandlingerne om udligningsreformen. Her DF's finansordfører, René Christensen. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Der bliver ikke foretaget ændringer i kommunernes serviceloft i den udligningsreform for landets 98 kommuner, som regeringen tirsdag har fået samlet et bredt politisk flertal bag.

Det fremgår af aftaleteksterne. Det var den manglende ændring af serviceloftet, som var hovedårsagen til, at Dansk Folkeparti mandag aften forlod forhandlingerne om udligningsreformen.

I stedet bliver aftalen om reformen indgået mellem S-regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Alternativet.

Også Enhedslisten, der ligeledes forlod forhandlingerne mandag aften, har talt for at få ændret på serviceloftet.

Det kommunale serviceloft dækker over det beløb, som kommunerne må bruge på et år på service til borgerne.

Service tæller alt fra pleje af ældre, skoledrift og andre ting, man forbinder med velfærd og hjælp fra kommunen. I år er serviceloftet på 261,8 milliarder kroner.

"At man ikke vil kigge på servicelofterne i en udligningsreform, betyder, at der nu er kommuner, der måske får 100 millioner kroner mere. Men de får ikke lov til at bruge dem. Dette her skulle ende ud med, at vi fik mere velfærd i Danmark. Men det får vi ikke med denne her aftale," sagde finansordfører René Christensen (DF) mandag aften til Ritzau.

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, siger på tirsdagens pressemøde i Finansministeriet, hvor udligningsaftalen præsenteres, at han er sikker på, at servicerammen vil blive løftet i de kommende forhandlinger mellem regeringen og kommunerne om kommunernes økonomi.

Også SF-formand Pia Olsen Dyhr vil lægge pres på regeringen for at holde den op på velfærdsløfterne, siger hun.

Men de kan være ganske rolige, siger finansminister Nicolai Wammen (S)

"Hævelse af servicerammen er ikke en del af den udligningsaftale, vi har lavet. Men i og med at regeringen meget klart siger, at vi ønsker, når der kommer - heldigvis - flere børn og ældre i de kommende år, at pengene skal følge med, så betyder det også, at servicerammen vil blive løftet.

Præcist hvor meget, den skal løftes, er det, vi skal forhandle med kommunerne om inden for ganske kort tid," siger han på pressemødet.

Nicolai Wammen peger på, at forhandlingerne med kommunerne begynder "om få uger".

Serviceloftet bliver aftalt mellem den siddende regering og kommunerne hvert år, når der forhandles kommuneøkonomi for det kommende år.

Sidste år skete det i september, men Dansk Folkeparti ønskede altså at få en ændring af serviceloftet med i udligningsreformen.

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier