PolicyWatch

EU-Kommissær truer med at hive landbrugsreform tilbage

EU-Kommissionens næstformand deler tilsyneladende grønne røsters bekymring om, at den kommende landbrugsreform ikke er grøn nok, og har derfor antydet, at Kommissionen kan hive forslaget af bordet.

EU-Kommissionens næstformand, Frans Timmermans, der har ansvaret for Den Europæiske Grønne Pagt, er bekymret over, at den landbrugsreform, som nu forhandles, og som blve fremsat af den forrige EU-Kommission, ikke ender grønt nok. | Foto: John Thys/AP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Torsdag fortsætter de såkaldte trilogforhandlinger mellem EU-Parlamentet, det tyske EU-formandskab og EU-Kommissionen for at lande få et kompromis om den kommende landbrugsreform i hus.

Men miljøorganisationers og grønne aktivisters våde drøm om, at reformen slet ikke bliver til har tilsyneladende stadig en chance for at blive til noget.

Det skriver EU-mediet Euractiv, der refererer til et interview, som Kommissionens viceformand, Frans Timmermans, gav til den hollandske TV-station RTL i sidste uge.

Her skulle Frans Timmermans angiveligt have antydet, at det er en mulighed, at Kommissionen hiver forslaget til landbrugsreformen helt af bordet, hvis Kommissionen føler, forhandlingerne går i en retning, der ikke understøtter Den Europæiske Grønne Pagt.

Pagten er EU’s køreplan for at gøre EU’s økonomi bæredygtig, og den der skal styre os hen til målet om, at gøre Europa klimaneutralt i 2050, og den er lanceret efter Kommissionens udspil til landbrugsreformen, der allerede kom tilbage i sommeren 2018.

Frans Timmermans har angiveligt også sagt til den tyske TV-kanal Tagesschau, at han er meget skuffet over de forhandlingsmandater, som både EU-Parlamentet og EU’s landbrugsministre er landet på.

"De holder sig til en landbrugspolitik, der ikke er bæredygtig og som ikke kan fortsætte på denne måde," har Timmermans sagt til kanalen ifølge Euractiv.

En talsmand for Kommissionen, der er blevet bedt om, at tydeliggøre Kommissionens standpunkt i sagen, har siden sagt, at man fra Kommissionens side er fast besluttet på, at EU’s fælles landbrugspolitik skal være mere ambitiøs i forhold til miljø- og klimamål, men det betyder ikke, at al arbejdet med reformforslaget hældes ned af brættet her og nu.

"I interviewet refererede Timmermans til muligheden for at hive forslaget tilbage, men det betyder ikke, at det er der, vi er," sagde talsmanden.

Ursula er mere rolig

I et brev som Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har sendt til den grønne gruppe i EU-Parlamentet siger kommissionsformanden imidlertid, at hun ikke overvejer, at hive reformen tilbage.

Brevet er et svar på et åbent brev til hende fra den grønne gruppe, hvor de sidst i oktober opfordrede hende til at gøre netop det, fordi parternes forhandlingsmandater ikke er grønne nok i partiets optik.

I svaret, som Euractiv har set og refererer deler kommissionsformanden nogle af parlamentarikernes bekymringer over det forslag, som den forrige kommission præsenterede, men hun mener dog stadig, at forhandlingerne kan drejes i en retning, der kan resultere i en ny fælles europæisk landbrugspolitik, der er "egnet til formålet".

"Jeg overvejer derfor ikke en tilbagetrækning," skriver hun.

Truslerne fra Timmermans skal derfor nok snarere ses som en måde at lægge pres på forhandlerne om at gøre et kompromis så grønt som muligt end som en reel trussel på nuværende tidspunkt.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier