Holstebro Kommune vil overvåge Miljøstyrelsens indsats mod vandfyldte minkgrave

I Holstebro er mistilliden til Miljøstyrelsen så stor, at borgmesteren vil lade sine folk tjekke, om styrelsen gør som lovet.
Efter en del nedbør omkring jul og nytår står der nu blankt vand oven på minkgravene ved Boutrup Sø. Ifølge Miljøstyrelsen er der i den nordlige ende af det område, hvor gravene ligger, kun en halv meter ned til grundvandsspejlet, andre steder er der otte-ni meter. | Foto: Leif Brøgger/privatfoto
Efter en del nedbør omkring jul og nytår står der nu blankt vand oven på minkgravene ved Boutrup Sø. Ifølge Miljøstyrelsen er der i den nordlige ende af det område, hvor gravene ligger, kun en halv meter ned til grundvandsspejlet, andre steder er der otte-ni meter. | Foto: Leif Brøgger/privatfoto
AF LARS FROM

I den lille by Nr. Felding syd for Holstebro stiger bekymringen for byens grundvand og for områdets miljø. Lige ved siden af byens badesø, Boutrup Sø, ligger nogle af de omstridte minkgrave – og nu står der blankt vand oven på gravene. Det frygter de lokale kan sende giftstoffer og evt. coronasmitte ned til grundvandet.

Situationen er så alvorlig, at embedsmænd fra Miljøstyrelsen, der har tilsynspligten i forhold til minkgravene, onsdag kommer til Nr. Felding for at se på, om nogle af stofferne – herunder coronasmitte fra de døde mink – kan være på vej ned til grundvandet.

Både Holstebros borgmester, H.C. Østerby (S), og formanden for den lokale borgerforening i Nr. Felding, Leif Brøgger (V), er dybt bekymrede. Leif Brøgger, der også sidder i byrådet i Holstebro, vil have de døde mink gravet op hurtigst muligt, borgmesteren er enig.

I Miljøstyrelsen understreger konstitueret kontorchef Charlotte Moosdorf fra kontoret for cirkulær økonomi og affald, at man tager bekymringen alvorligt:

"Vi tager det meget alvorligt, for der må ikke ske en afstrømning fra minkgravene og ned til Boutrup Sø. Derfor tager vi ud og kigger på, om der sker en afstrømning, så der eventuelt skal igangsættes afværgeforanstaltninger," forklarer Charlotte Moosdorf, der endnu ikke ved, om der skal yderligere tiltag til for at undgå forurening.

Mink tæt på grundvandet

Men hun bekræfter, at en del af de nedgravede mink blot ligger ca. en halv meter over grundvandsspejlet, hvilket kan vise sig at være kritisk og give uforudsete problemer.

"Vi har allerede i slutningen af november sat undersøgelser i gang og sætter nu gang i næste fase. Bl.a. har vores rådgivere udført boringer ned til grundvandet for at få viden om, hvor grundvandsspejlet står, og hvor grundvandet strømmer hen. Der bliver også lavet analyser af grundvandet. Desuden er der lavet undersøgelser af geologien i området," lyder det videre fra Charlotte Moosdorf.

Borgmester H.C. Østerby skrev den 8. december et brev til sin partifælle fødevareminister Rasmus Prehn, hvor han udtrykte sin dybe bekymring og indtrængende bad om, at minkene ikke fik lov at ligge i jorden i op mod et halvt år, sådan som det politisk er aftalt.

Han har blot fået en bekræftelse på, at ministeriet har modtaget brevet. Så sent som tirsdag forsøgte han forgæves at ringe til fødevareministeren. Det har ikke gjort bekymringen mindre.

"I første omgang er jeg nødt til at sige, at jeg føler mig tryg ved Miljøstyrelsen, og at vi stoler på, at den udfører det, den har sagt, den vil. Det er Miljøstyrelsens opgave at være tilsynsmyndighed, men sagen har stor lokal betydning og opmærksomhed. Og jeg ønsker større gennemsigtighed. Jeg vil have, at vores folk skal være med på sidelinjen og holde øje med, at den gør det, den har lovet," siger H.C. Østerby.

Han anser det for "uacceptabelt", at minkene skal ligge i jorden i op til seks måneder.

"Jeg tænker både på lokalområdet, på grundvandet og på Boutrup Sø. Hvis det ender med at blive i slutningen af maj, at minkene skal graves op, og vi får en fantastisk sommer med hedebølge i juni, så tror jeg ikke, at det bliver særlig rart at være her i området. Jeg er glad for, at man har besluttet, at de skal op, men seks måneder er for lang tid," siger borgmesteren og fortsætter:

"De skal op hurtigst muligt, alt andet er uacceptabelt."

H.C. Østerby frygter både lugten og konsistensen af de døde dyr, der, hvis de får lov at ligge i jorden indtil maj, vil være gået i kraftig forrådnelse og formentlig lugte fælt.

"Vi gør vores ypperste"

I Miljøstyrelsen fastslår Charlotte Moosdorf, at man også vil se på de mulige lugtproblemer:

"Lugten er også en oplagt ting, vi skal forholde os til som tilsynsmyndighed, hvis det viser sig, at det er et problem. Vi gør vores bedste som tilsynsmyndighed, og derfor har vi også reageret med det samme, da vi mandag fik tilsendt billeder af vandet oven på minkgravene," siger hun.

Det er normalt, at grundvandet stiger i løbet af vinteren, så det omkring april står væsentlig højere end i november, hvor de døde mink blev gravet ned. Det kan forværre problemerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også