Miljøstyrelsen afviser "akut fare" for forurening fra minkgrav til lokal sø

Der er ingen grund til akut bekymring over forurenet overfladevand fra minkgrav til Boutrup Sø, vurderer Miljøstyrelsen efter nyt tilsyn.
Foto: Casper Dalhoff/IND
Foto: Casper Dalhoff/IND

Der løber ikke vand fra minkgravene og ned til den nærliggende Boutrup Sø, som blandt andet en borgergruppe ellers har udtrykt bekymring for.

Det vurderer Miljøstyrelsen på baggrund af et miljøtilsyn på Holstebro Øvelsesterræn, hvor også Fødevarestyrelsen deltog som bygherrer.

"Vi er ikke akut bekymrede over situationen. I dag var der kun lidt vand på jordoverfladen, og der var ikke tegn på, at vand tidligere er strømmet fra gravene og ned til søen," siger konstitueret kontorchef Charlotte Moosdorf fra Miljøstyrelsen, der er miljøtilsynsmyndighed for minkgravene, i en pressemeddelelse fra styrelsen.

Tilsynet fandt imidlertid et hul på en jordvold, hvor man har kørt med maskiner, som ifølge meddelelsen fra styrelsen "snarest blive lukket, så volden kan bidrage til at beskytte søen."

Miljøstyrelsen fortsætter med at holde øje med situationen og gennemfører også i dag et miljøtilsyn ved minkgravene på Karup Øvelsesterræn.

Grav først – undersøg risikoen bagefter

Miljøstyrelsen har fra flere sider fået kritik for sin håndtering af nedgravningen af døde mink, blandt andet fordi styrelsen først foretog risikovurderinger efter udgravningen af meterdybe render til tusindvis af de døde dyr.

På baggrund af risikovurderingerne udstak Miljøstyrelsen som tidligere beskrevet af CleantechWatch et forsigtighedsprincip om, at minkene skulle placeres mindst 300 meter væk fra Boutrup Sø i Holstebro Kommune for at sikre en "minimering af risikoen for påvirkning af vandområderne".

Men da det blev kommunikeret til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der bistod nedgravningen, var der allerede gravet render tættere på søen end 300 meter.

De to områder til massegrave hører under henholdsvis Holstebro Kasserne og Flyvestation Karup og blev udvalgt til nedgravning af mink den 5. november, dagen efter at regeringen på et pressemøde fortalte, at alle danske mink i hast slås ned på grund af coronasmitte og virusmutationer.

Bekymring over forurening af grundvandet i områderne førte blandt andet i december til en politiske aftale om opgravning af de cirka fire millioner aflivede mink, der er gravet ned i Karup og Holstebro. Minkene skal efter planen graves op efter et halvt år og derefter destrueres.

(Denne artikel er leveret af vores søstersite CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også