PolicyWatch

Ledig testkapacitet får minister til at hasteindkalde kommuner til møde

Justitsministeren opfordrer kommunerne til at udnytte den ledige testkapacitet på landets testcentre og hos de private udbydere, der tilbyder gratis hurtigtest.

Leverandører af lyntests har betydelig ledig testkapacitet, som ikke bliver brugt, lyder det fra regeringen, der opfordrer kommuner til at udnytte kapaciteten. | Foto: Martin Lehmann

Justitsminister Nick Hækkerup (S) sender nu en kraftig opfordring til landets kommuner om at få bestilt mobile testenheder, som kan teste kommunalt personale med en lyntest.

Staten har afsat midler til en aftale med private leverandører af hurtigtest, hvilket betyder, at kommunerne kan bestille mobile testvogne "kvit og frit", men den nuværende ordning bliver langtfra udnyttet tilstrækkeligt af kommunerne, lyder det i en pressemeddelelse.

"Vi står i en utilfredsstillende situation, hvor de private leverandører på den ene side siger, at der er masser af ledig mobil testkapacitet, og medarbejdere i vores daginstitutioner og plejehjem på den anden side har et velbegrundet ønske om at blive testet," udtaler ministeren.

Nye smitsomme coronavirusvarianter skabt et øget behov for, at flere danskere bliver testet, lyder det.

Regeringen sender derfor et brev til alle landets borgmestre og hasteindkalder til om kommunernes brug af lyntest.

"[...] det er helt afgørende, at vi udnytter den ganske betydelige kapacitet, der er, langt bedre end tilfældet er i dag," lyder det videre.

Han tilføjer, at hurtigtest er et vigtigt supplement til den såkaldte PCR-test.

"Og så vil jeg selvfølgelig også opfordre alle medarbejdere til at gøre brug af både det mobile tilbud, når det kommer ud til arbejdspladserne, men også af de øvrige muligheder for gratis test, vi har opbygget rundt om i landet," udtaler Nick Hækkerup.

Mødet, kommunerne er blevet indkaldt til, skal finde sted i morgen torsdag, hvor justitsminister Nick Hækkerup, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke og social- og indenrigsminister Astrid Krag vil deltage.

Den samlede mobile hurtigtestkapacitet er aktuelt på over 30.000 daglige test ifølge leverandørerne selv. Et tal der øges til 60.000 fra februar, skriver ministeriet i meddelelsen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier