Millionaftale skal sikre bedre trivsel for elever og studerende

Det skal være op til skolerne selv at prioritere indsatser for bedre trivsel og indhente fagligt efterslæb.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil håber, at et økonomisk tilskud kan være med til at skabe bedre trivsel blandt børn og unge. | Foto: Philip Davali
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil håber, at et økonomisk tilskud kan være med til at skabe bedre trivsel blandt børn og unge. | Foto: Philip Davali
AF RITZAU

Landet over har elever og studerende været hjemsendt på grund af coronapandemien. Mange døjer med et fagligt efterslæb eller mistrivsel, fordi de savner hverdagen i skolen, og det skal der gøres noget ved.

Derfor har et bredt flertal i Folketinget afsat 600 millioner kroner til tiltag som tovoksenordninger, ekstra undervisning og særlige trivselsindsatser. Indsatserne er både målrettet elever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser.

"Jeg håber inderligt, at de initiativer, vi nu præsenterer, vil gøre en forskel for vores børn og unge og skabe lidt luft og lys i en svær tid," siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i en pressemeddelelse.

Som en del af aftalen afsættes der 390 mio. kr. i 2021 til et fagligt løft frem mod sommerferien - særligt til de elever og kursister, der skal til afsluttende prøver i løbet af foråret og sommeren, eller som har særlige behov. Initiativerne omfatter både grundskolen og ungdoms- og voksenuddannelser.

Derudover afsættes særskilt 122 mio. kr. til uddannelsesforlængelser og skolepraktik på erhvervsuddannelserne, hvor det i særlig grad har været vanskeligt at undervise virtuelt i praktiske fag.

Derudover afsættes der i alt 88 mio. kr. til at styrke elevernes trivsel. Heraf målrettes 44 mio. kr. til PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning) til indsatser for elever i mistrivsel eller i risiko for mistrivsel. Der afsættes også en ramme til klubberne på 15 mio. kr.

Der lægges vægt på, at det bliver op til skolerne selv at prioritere, hvilke indsatser der giver bedst mening lokalt. Det kan være tovoksenordning, mindre klasser eller turboforløb.

Aftalen lader det være en lokal beslutning, om der skal laves tidskrævende elevplaner i dette skoleår. Nogle partier vil fremover gerne afskaffe den del helt.

Det bliver muligt med små trivselsgrupper, hvor en lærer eller pædagog mødes med en gruppe elever på op til fire udenfor.

Da skoler og uddannelser ikke er fuldt åbne, er der fokus på, at også foreningerne kan bidrage. Der afsættes ti millioner kroner til eksempelvis fritids- og idrætsforeninger.

Ti millioner kroner afsættes til elevråd. Det svarer til, at hvert enkelt elevråd kan få 3000 kroner til at sikre bedre trivsel for elever eller kursister.

Blandede reaktioner på trivselspakke til elever og studerende  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også