14 ngo'er i nyt notat: Regeringen lever ikke op til klimaloven

Regeringens nuværende klimaindsats strider mod danske og internationale forpligtelser, skriver 13 ngo’er forud for Klimarådets dom på fredag. Det er forkert, siger klimaminister.
I en skriftlig kommentar til Information afviser klimaminister Dan Jørgensen (S) kritikken. | Foto: Emil Agerskov
I en skriftlig kommentar til Information afviser klimaminister Dan Jørgensen (S) kritikken. | Foto: Emil Agerskov
af dagbladet information formidlet af ritzau

Regeringen lever med den nuværende klimapolitiske kurs hverken op til klimaloven eller Danmarks internationale klimaforpligtelser.

Sådan lyder det i et nyt notat fra 14 danske ngo’er, der har gransket Danmarks klimaindsats.

Det skriver Dagbladet Information.

Ngo’erne mener ikke, at Danmark med de indgåede klimaaftaler ser ud til at leve op til det lovfæstede mål om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

En af organisationerne bag er Greenpeace, der mener, at regeringen i alt for høj grad satser på "højst usikre" teknologiske løsninger frem for konkrete CO2-reduktioner her og nu.

"Regeringen leverer langtfra det nødvendige for at leve op til klimaloven," siger klimapolitisk leder Helene Hagel til Information.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, tilføjer, at "den nuværende klimapolitik er hverken i overensstemmelse med de mål, vi har sat os i Danmark eller internationalt."

"Det er fuldstændig afgørende, at vi leverer flere reduktioner her og nu og ikke udskyder de svære indsatser til senere og til nogle teknologiske løsninger, som slet ikke eksisterer i dag," siger hun til Information.

Ngo’ernes notat kommer få dage før den officielle dom fra Klimarådet, der præsenteres fredag. Som en del af klimaloven skal rådet vurdere, om det er "anskueliggjort", at klimalovens mål kan nås. Ellers kan regeringen pålægges at skulle handle yderligere.

Siden valget i 2019 har regeringen ifølge sit klimaprogram lavet aftaler for godt en tredjedel af de krævede CO2-reduktioner i 2030. I alt har politikerne sikret 7,26 mio. ton CO2-reduktion i 2030 ud af de krævede 20 mio. ton.

John Nordbo, klimarådgiver i organisationen Care, beskriver klimaindsatsen som "for lidt, for sent og for dyr".

Regeringens strategi følger hockeystavsmodellen, hvor reduktionskurven er næsten flad i de første år, før kurven til sidst bøjer skarpt opad med store reduktioner kort før 2030.

Men den tilgang er ikke "ansvarlig klimapolitik", mener ngo’erne. For dermed vil Danmark udlede 40,7 mio. ton CO2 mere frem mod 2030 end med en lineær klimaindsats, vurderer de. Det svarer til 1,75 gange Danmarks CO2-udslip i 2030.

Derudover baserer strategien sig på "urealistiske forventninger" om, at "teknologiske fiks" kan gøre de store reduktioner i årene før 2030 billigere, mener ngo’erne.

I en skriftlig kommentar til Information afviser klimaminister Dan Jørgensen (S) kritikken.

"At Danmark og de brede politiske flertal bag alle klimaaftalerne ikke skulle have ført Danmark godt på vej mod 70-procentsreduktion i 2030, er svært at betragte som andet end et objektivt forkert udsagn," skriver han til Information.

Han påpeger, at regeringen i det seneste år har lavet "en lang række historiske aftaler" såsom klimaloven, energiøerne og aflysningen af ny oliejagt i Nordsøen.

Danmark har belastet sig selv før opgøret med olieindustrien

"Det er bedre at nå helt i mål med en lidt mindre målsætning end at nå 10 pct. i mål med en høj målsætning" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også