PolicyWatch

Stormøde skal give gennembrud til landbrugsreformen

Det portugisiske EU-formandskab har som erklæret mål at få landbrugsreformen på plads inden sommer og planlægger derfor nu et stormøde sidst i marts for at få sat skub i tingene.

Det er en topprioritet for det portugisiske EU-formandskab, at få færdigforhandlet landbrugsreformen inden stafetten overlades til sloverne 1. juli. | Foto: Armando Franca/AP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Der skal snart til at ske et gennembrud i forhandlingerne om EU’s landbrugsreform. Derfor indkalder den portugisiske landbrugsminister nu alle forhandlingspartnere til et fælles møde i slutningen af marts.

Det skriver EU-mediet Euractiv.

Det er Portugal der p.t. sidder med formandskabet i EU og derfor den portugisiske landbrugsminister, Maria do Céu Antunes, der er tovholder på de såkaldte trilogforhandlinger, der i øjeblikket foregår mellem EU-Parlamentet og EU-landene, som portugiserne repræsenterer, og EU-Kommissionen, der er med som bisidder.

Forhandlingerne kører dog i tre parallelle spor, fordi EU’s fælles landbrugspolitik skal ligge i tre juridiske tekster. Det er forordningen om regler for støtte til strategiske planer, forordningen om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og forordningen om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter.

Det betyder, at der er forskellige forhandlere fra EU-Parlamentet på hver retsakt, selvom det er Maria do Céu Antes, der sidder for bordenden ved alle forhandlingerne

Men nu vil Maria do Céu Antes altså samle alle Parlamentets forhandlere fra alle spor til et slags super trilog-møde for at sætte skub i tingene, fordi hun mener, at der er brug for en omfattende og systematisk vurdering af de tre forordninger og et samlet overblik, inden slutspurten sættes ind i forhandlingerne.

Der er tale om lukkede møder, når EU-Parlamentet og EU-formandskabet forhandler, så præcist, hvor uenighederne mellem parterne ligger, er ikke helt klart, men det gælder blandt andet procentsatsen for, hvor meget af landmændenes støtte, der skal øremærkes til miljø- og klimatiltag, og om hvorvidt sociale tiltag som de vilkår, mange arbejder under i landbruget, skal skrives ind i reformen.

Forhåbningen er, at de forskellige holdninger på de mange forskellige områder kan bringes tættere på hinanden, så der kan nås en samlet aftale i maj eller allersenest i juni, inden Portugal afgiver EU-formandskabet 1. juli.

Indtil nu har der været 45 møder mellem alle parterne, hvis man tæller officielle trilogmøder og tekniske møder inden trilogmøderne sammen

Stormødet kommer til at finde sted sidst i marts, efter at EU’s fødevare- og landbrugsministre har haft lejlighed til at mødes til landbrugsmøde i Rådet 22.-23. marts.

"Jeg er optimistisk omkring, at marts bliver en afgørende måned for at give nye impulser til forhandlingerne," har Antunes ifølge Euractiv udtalt.

En færdigforhandlet landbrugsreform, der efter planen skal træde i kraft fra 1. januar 2023, er et af det portugisiske formandskabs hovedprioriteter.

Mere fra PolicyWatch

Forhandlere spår dansk guldmine i central EU-lovgivning

Forhandlere for Europa-Parlamentets største grupper ser muligheden for ambitiøse, bindende minimumskrav i en kommende revidering af EU's krav til energieffektivisering. "Der er et enormt potentiale for vores virksomheder," konstaterer dansk chefforhandler.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier