PolicyWatch

Nationalbanken spår yderligere prishop på boligmarkedet

I en ny prognose skønner Nationalbanken, at huspriserne i år vil være 9,7 procent højere end sidste år.

Boligpriserne forventes at stige 9,7 procent i år, vurderer Nationalbanken i ny prognose. | Foto: Jens Dresling

Der har været høj fart på boligmarkedet den seneste tid, og der er udsigt til yderligere prisstigninger. Det vurderer Nationalbanken i en ny prognose for den danske økonomi.

I år spås huspriserne at være 9,7 procent højere end sidste år. I den seneste prognose fra december blev blot spået en prisstigning på 3 procent.

Priserne er dog braget yderligere op i 2021. Der ventes altså stigninger i et mere afdæmpet tempo end tidligere. Det vurderer Anders Christian Overvad, økonom hos Arbejdernes Landsbank.

"Da boligmarkedet er buldret ind i 2021, vil flade boligpriser herfra medføre boligprisstigninger på 7,2 procent, hvis man regner med Nationalbankens metode på boligsidens tal," skriver han i en kommentar.

Skønnet svarer ifølge økonomen til, at et typisk dansk parcelhus på 140 kvadratmeter, der kostede lidt over 2 millioner kroner sidste år, vil blive 201.000 kroner dyrere i år.

Anders Christian Overvad vurderer, at det i øjeblikket går for stærkt på boligmarkedet. Priserne er dog ikke steget så meget, at de er kommet ude af trit med den økonomiske virkelighed.

Nationalbanken peger også i sin analyse på, at situationen er anderledes end i årene før finanskrisen. Her var priserne kraftigere over en længere periode og drevet af stigende gæld og spekulation i fremtidig prisstigninger. Nu kan stigningerne generelt tilskrives en gunstig udvikling i de fundamentale forhold.

"Renterne er lave, husholdningernes disponible indkomst er steget, og der er udsigt til yderligere fremgang i indkomsten, når genopretningen igen tager fart," lyder det i analysen.

Også pandemien kan have betydet et øget fokus på ens boligforhold.

Ifølge Anders Christian Overvad er der i fremtiden ikke den samme plads som tidligere til prisstigninger.

"Vi forventer, at boligmarkedet finder et lavere gear i år. Det vil dog være afgørende, at vi ser en stigning i boligudbuddet, hvis prisstigningstakten skal aftage," lyder det fra økonomen.

Nationalbanken ser nu mindre økonomisk vækst i år 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier