PolicyWatch

Flertal i Folketinget vil have kørekortsmodel for coronapas

På et møde med regeringen vil partier fra alle sider i Folketinget bede om en udfasning af coronapasset.

Flere partier mener, at der skal skrues ned for brugen af coronapasset. | Foto: TOM LITTLE/AFP / AFP

Regeringen vil på et møde fredag formiddag blive mødt med et ønske om at lave en plan for udfasningen af coronapasset.

Ønsket kommer fra en vifte af partier fra Enhedslisten over De Radikale til de fire oppositionspartier, der er med i rammeaftalen for genåbningen af Danmark.

Partierne ønsker også at se på, om man kan ændre måden, coronapasset tjekkes på. I dag skal man vise det som en slags adgangsbillet. Her ønsker partierne, at det fremover skal være noget, indehaveren af passet kan fremvise, hvis myndighederne spørger til det - på samme måde som et kørekort.

"Det er relevant at få set på, hvordan vi kan lave en gradvis udfasning. Vi respekterer de aftaler, der er indgået omkring brug af coronapas. Men i og med, at det skal ophøre, synes jeg, at det er fornuftigt at få kigget på en gradvis udfasning," siger Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund.

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, der også er formand for Folketingets epidemiudvalg, håber også, at brugen af coronapasset kan blive mere smidig.

"Det er jo ikke passet, der bremser smittespredning. Det er jo, at folk lader sig teste og bliver hjemme, hvis de er positive," siger han.

"Så kan man enten kontrollere det eller have tillid til, at folk rent faktisk gør det. Der vil jeg langt hellere have tillid til befolkningen, erhvervslivet og andre aktører derude end at kontrollere."

Han ønsker ikke at se coronapasset forsvinde fuldstændigt. Men de tilfælde, hvor passet skal vises, før man kan få adgang, bør rettes mod bestemte begivenheder, hvor der er risiko for massesmitte.

Muligt at presse regeringen

Hos Venstre håber sundhedsordfører Martin Geertsen, at de to partier vil stå sammen med oppositionen for at lægge pres på regeringen, når det kommer til coronapas.

"Jeg håber, at De Radikale og Enhedslisten står ved det, de har sagt uden for forhandlingslokalet, inde i forhandlingslokalet. Gør de det, så vil det være muligt at presse regeringen til at indskrænke brugen af coronapas. Det ville være en rigtig god idé," siger han.

Han understreger, at Venstre er tilhænger af, at coronapasset bliver brugt i nogle situationer.

"Regeringen har gjort det alt, alt for omfangsrigt. Vi synes, at et coronapas giver mening til store begivenheder, rejser ind og ud af landet og når vi igen på et tidspunkt skal stå og gnide os op og ned ad hinanden i nattelivet."

Yderligere genåbning på plads: Her er hovedpunkterne 

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier