Sundhedsminister på trapperne med bekendtgørelse for frivillig vaccine

I næste uge forventer sundhedsminister Magnus Heunicke at kunne udstede bekendtgørelse om tilvalgsordning.
Danskernes mulighed for at blive vaccineret med vacciner, som ellers er taget ud af det danske vaccinationsprogram, er på trapperne. | Foto: Frank Hoermann/AP/Ritzau Scanpix
Danskernes mulighed for at blive vaccineret med vacciner, som ellers er taget ud af det danske vaccinationsprogram, er på trapperne. | Foto: Frank Hoermann/AP/Ritzau Scanpix
af ritzau

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil mandag sende bekendtgørelsen om mulighed for frivillig vaccination med AstraZeneca-vaccine i høring. Det skriver han på twitter.

"Ja, jeg sender bekendtgørelsen om tilvalgsordningen af vacciner i offentlig høring i dag," skriver Magnus Heunicke.

Han forventer, at Sundhedsministeriet i løbet af denne uge vil kunne afklare de praktiske udfordringer.

"Det betyder endelig udstedelse i næste uge. I mellemtiden gennemfører vi dialog med de virksomheder, der udviser interesse i at stå for opgaven, så deres praktiske spørgsmål kan afklares," skriver Magnus Heunicke.

Dermed vil danskerne måske få mulighed for frivilligt at tilvælge en vaccination med vaccine, som ellers er taget ud af vaccinationsprogrammet.

I Tyskland har det ført til lange køer ved vaccinecentrene, efter at AstraZeneca-vaccinen blev frigivet for alle aldersgrupper. Det er uvist, om det også vil være tilfældet i Danmark.

Dansk Erhverv håber, at det vil gå stærkt

Hos Dansk Erhverv håber administrerende direktør Brian Mikkelsen, at ordningen vil træde i kraft inden for kort tid for at hjælpe erhvervslivet:

"Det skal helst gå så hurtigt, som det overhovedet er muligt. Dansk Erhvervs beregninger viser, at hver uge der går ekstra i forhold til færdigvaccination, koster det to milliarder kroner i produktionstab. Så hurtigere vaccinering vil gavne både dansk erhvervsliv og danskerne over en bred kam," siger Brian Mikkelsen i en skriftlig kommentar.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, har på flere pressemøder advaret mod brugen af vaccinen fra AstraZeneca. Ifølge Brostrøm vil cirka 1 ud af 40.000, der bliver vaccineret med AstraZeneca, få en komplikation med høj dødelighed. Brostrøm har dog samtidig åbnet for at tage vaccinen i brug igen, hvis der kommer en tredje bølge af corona i Danmark.

Sundhedsmyndighederne har også taget vaccinen fra Johnson & Johnson ud af Danmarks vaccinationsprogram. Den er ligesom AstraZeneca-vaccinen sat i forbindelse med en række sjældne blodpropper.

Et ekspertudvalg nedsat af den norske regering har mandag anbefalet, at Johnson & Johnson- og AstraZeneca- vaccinen tages ud af landets vaccinationsprogram.

Patienterne fra USA, der var blevet vaccineret med Johnson & Johnson- vaccinen, har haft et sygdomsbillede, der minder meget om det, man så ved visse patienter, der havde fået vaccinen fra AstraZeneca.

Blodpropperne var usædvanlige, fordi de skete, mens patienterne havde et usædvanligt lavt niveau af blodplader. Blodplader er det stof i blodet, som gør, at blodet kan størkne.

Flertal vil gøre omdiskuterede vacciner frivillige 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også