PolicyWatch

DI ser skrækscenarie i nyt uddannelsesudspil

Dansk Industri frygter, at regeringens udspil på uddannelsesområdet, der blandt andet lægger op til at reducere optaget af studerende med 10 procent på uddannelser i de fire store byer, kan få alvorlige konsekvenser for virksomhedernes mulighed for at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. 

Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI, forudser mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvis man reducerer optaget på uddannelser i de fire store byer. | Foto: PR/Hans Søndergård/Dansk Industri

"Det er afgørende for DI, at virksomhederne kan få kvalificerede medarbejdere. Derfor frygter vi, at en tvangsudflytning og en reduktion på antallet af uddannelsespladser vil få store konsekvenser for optaget på de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger og for de faglige miljøer."

Sådan lyder reaktionen fra Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI, i en skriftlig kommentar til  regeringens udspil ”Tættere på – flere uddannelser og stærke lokalsamfund”.

Ifølge de informationer, der er kommet frem forud for præsentationen af udspillet senere torsdag, lægges der nemlig op til, at uddannelsesinstitutionerne i de fire store byer skal reducere antallet af studiepladser med op til 10 procent.

"For os er det et skrækscenarie, at man kan ende med at nedlægge pladser på ingeniør- eller it-uddannelserne, for virksomhederne skriger på medarbejdere inden for de områder. Det vil være katastrofalt og gå stik imod intentionerne i regeringens egen teknologipagt. Der er allerede i dag ledige pladser på de uddannelser i de store byer, og flytter vi de uddannelser, vil vi stå med endnu større rekrutteringsproblemer. Vi har brug for flere ansøgere – ikke færre, og det får vi ikke, hvis uddannelserne bliver revet op med rode og flyttet et sted hen, hvor vi risikerer, at de studerende ikke flytter med," siger Mette Fjord Sørensen.

En analyse fra DI viser, at der allerede i dag afvises mange kvalificerede ansøgere til uddannelser, som erhvervslivet efterspørger, f.eks. inden for datalogi, robotteknologi og økonomi.

"I stedet for at udflytte uddannelser mener vi, at man bør oprette flere uddannelser der, hvor de lokale virksomheder efterspørger dem. F.eks. som de har gjort i Kalundborg, som er hjemsted for mere end 5.000 industriarbejdspladser, og som for nylig har fået en diplomingeniøruddannelse. Og hvis man absolut skal flytte noget, skal det ske i meget tæt samarbejde med erhvervslivet lokalt. Ellers risikerer vi at uddanne til ledighed," siger Mette Fjord Sørensen.

Regeringen vil oprette 25 nye uddannelsessteder i provinsen

SMV råber vagt i gevær om uddannelsesudspil 

Mere fra PolicyWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer DR og TV 2 har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Medicoindustrien advarer om mangel på medicinsk udstyr

I et brev til offentlige indkøbere advarer Medicoindustrien om alvorlige udfordringer, som truer forsyningssikkerheden af medicinsk udstyr. Brancheforeningen kommer selv med løsningsforslag, som til dels bliver imødekommet.

Udstyrsproducenter føler sig svigtet af myndighederne

Under corona-krisen udtrykte statsminister Mette Frederiksen ønske om, at Danmark skulle kunne forsyne sig selv med blandt andet mundbind. Alligevel er landets lagre af værnemidler blevet fyldt med kinesiske produkter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier