Ledere søger forgæves efter kvalificeret arbejdskraft

En undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation viser, at der allerede nu er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Problemet vil kun stige resten af året, vurderer cheføkonom Niklas Praefke fra Lederne.
Det kniber med at finde kvalificeret arbejdskraft - ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen. | Foto: Finn Frandsen
Det kniber med at finde kvalificeret arbejdskraft - ikke mindst i bygge- og anlægsbranchen. | Foto: Finn Frandsen

Mens corona-krisen så småt synes at være på retur i forhold til arbejdsmarkedet, stiger bekymringen for fremtidig mangel på arbejdskraft. Vismændene var i deres rapport, der blev udgivet i tirsdags, inde på, at der ikke er behov for yderligere ”efterspørgselsdrivende politik”, og fra Dansk Metal har man henvist til en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at der om 10 år vil mangle 100.000 faglærte.

Men så langt behøver man ikke at se ud i tiden. Ifølge en undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation er der allerede nu mangel på arbejdskraft med de rette kvalifikationer.

Ifølge undersøgelsen, der bygger på svar fra små 1400 medlemmer af Lederne, svarer knap 45 procent, at det ”i en del tilfælde” er vanskeligt at rekruttere, og godt halvdelen af lederne forventer at skulle ansætte flere frem mod nytår, mens kun godt en tredjedel venter at skulle skære i medarbejderstaben.

”Når lederne allerede nu oplever vanskeligheder med at finde kvalificerede medarbejdere, er det ikke svært at regne ud, hvordan det vil gå resten af året. Hvis ikke lederne kan finde den nødvendige arbejdskraft, risikerer opsvinget at miste flyvehøjde, og virksomheder kan blive tvunget til at sige nej til nye ordrer,” siger cheføkonom hos Ledernes, Niklas Praefke i en skriftlig kommentar.

Reserve vil ikke holde i længden

Han vurderer, at der med en ledighed, der i dag ligger på cirka 4,6 procent - lidt over niveauet fra før corona-krisen - stadig er en vis reserve af arbejdskraft, som virksomhederne kan trække på, men at det ikke vil holde i længden.

”I første omgang handler det om at få de ledige danskere tilbage i job. Virksomhederne mangler medarbejdere på forskellige uddannelsesniveauer, viser vores spørgeundersøgelse. Så der er formentlig mulighed for at hente nogle medarbejdere ind fra ledighedskøen. Men hvis de nødvendige kompetencer ikke findes inden for landets grænser, skal lederne have bedre muligheder for at hente arbejdskraft i udlandet,” lyder det fra Niklas Praefke.

Manglen på arbejdskraft ses særligt inden for bygge- og anlægsbranchen – et af de områder, der blev tilgodeset med finansloven, hvor BoligJobordningen – også kendt som håndværkerfradraget - blev forhøjet.

Vismænd spår markant vækst hvis smitte holdes under kontrol 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også