Aktiegevinster skal beskattes hårdere

Regeringen vil hæve skattesatsen fra 42 procent til 45 for aktiegevinster over 56.500 kroner. Det vil gøre det sværere for nystartede virksomheder at tiltrække investeringer, mener man i Dansk Industri.
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
af ritzau

Regeringen vil hæve beskatningen på aktiegevinster.

I dag bliver man beskattet med 27 procent af de første 56.500 kroner i aktieindkomst, og 42 procent for beløb derover. Står det til regeringen skal satsen for gevinster over 56.500 kr. hæves til 45 procent fra 42 procent. Ændringen vil dermed ramme de personer, der har de største aktieindkomster.

Hvis man et år sælger aktier med en gevinst på 100.000 kroner, vil den hævede skat betyde, at man skal betale omkring 1300 kroner mere i skat end i dag.

Skatten var frem til 2010 på 45 procent, men blev sænket af den daværende VK-regering til 42 procent. Nu vil regeringen altså have skatten tilbage til 45 procent.

Ifølge Skatteministeriet ejer mere end en million personer børsnoterede aktier for frie midler. Det vil sige aktier købt for ens opsparede penge - pensionsopsparingen indgår ikke her.

Virksomheder bliver ramt

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, betyder regeringens udspil, at der vil være mere fidus i at investere i aktier via sin pensionsopsparing, hvor der en anden type beskatning.

"Der lægges ikke op til at justere i pensionsafkastbeskatningen (i regeringens udspil, red.). Dermed trækker forslaget i retning af at gøre det relativt mere attraktivt at spare op i sin pension frem for frie midler," siger hun i en kommentar.

Ifølge tænketanken Taxfoundation er Danmark med den nuværende sats på 42 procent det land i Europa, som har den højeste marginalskat på aktiegevinster - altså skatten på den sidst tjente krone. I Sverige, Norge og Finland er satsen mellem 30 og 34 procent.

Ifølge erhvervsorganisationen Dansk Industri vil en forhøjelse af aktieskatten gøre det sværere for virksomheder - især nystartede virksomheder - at tiltrække investeringer. Sådan lyder det fra politisk direktør Emil Fannikke Kiær.

"Når man hæver beskatningen på aktier, gør man det mindre attraktivt i virksomheder, som får sværere ved at skaffe finansiering til investeringer. Man hæmmer innovationen. Det er en helt skæv vej at gå ind på," siger han.

Få overblik over regeringens reformudspil 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også