Fagforbund undsiger grønt prestigeprojekt fra regeringen

Regeringens plan om at oprette tre helt nye klimaerhvervsskoler som spydspids i den grønne omstilling er et fejlskud, lyder den kontante afvisning fra 3F og Dansk Metal.
Det er en mistillidserklæring til fagbevægelsen og arbejdsgiverne, mener Claus Jensen, formand for Metal om oprettelsen af tre særlige klimaskoler. | Foto: Jens Dresling
Det er en mistillidserklæring til fagbevægelsen og arbejdsgiverne, mener Claus Jensen, formand for Metal om oprettelsen af tre særlige klimaskoler. | Foto: Jens Dresling
af dorte ipsen boddum

Statsminister Mette Frederiksens plan om at oprette tre helt nye klimaerhvervsskoler for de unge, der gerne vil gøre en forskel for klimaet, er en decideret dårlig idé og lugter af en mistillidserklæring til fagbevægelsen og arbejdsgiverne.

Sådan lyder kritikken fra to af landets største fagforeninger, 3F og Dansk Metal, hvis medlemmer samtidig er blandt de største elevgrupper på erhvervsskolerne.

De frygter, at oprettelsen af tre særlige klimaerhvervsskoler vil stemple landets eksisterende godt 60 erhvervsskoler som »sorte skoler«, der uddanner til fortiden, og gøre op med en succesfuld uddannelsestradition, hvor danske faglærte får brede kompetencer, og uddannelserne løbende tilpasses erhvervslivets behov.

»Hvis de tre skoler skal males grønne, hvad er resten så? Sorte? Indtil videre er det eneste konkrete bud, som jeg har hørt, på, hvad de skoler skal uddanne til, at vi skal have nogle veganerkokke. Men hvis det er vigtigt med vegansk mad, skal alle kokke så ikke lære det? I Danmark uddanner vi ikke solcelletagsmontører eller sommerhusvarmepumpe-montører, men tømrere og VVS’ere,« siger Metals formand, Claus Jensen.

Han understreger, at det hidtil har været arbejdsmarkedets parter, der via faglige udvalg og lokale uddannelsesudvalg har bestemt indholdet af undervisningen på erhvervsskolerne. Derfor undrer det ham ikke at være blevet taget med på råd om de nye klimaerhvervsskoler.

»Lige pludselig kommer der sådan en idé ud af det blå,« siger Claus Jensen.

Formand for industrigruppen i 3F, Mads Andersen, er enig og mener, at det vil være langt bedre at bruge de 600 mio. kr., som regeringen har afsat til de nye skoler i perioden 2023-28, på tiltrængte investeringer i nyt udstyr til de eksisterende erhvervsskoler.

Kan fungere som kraftcentre

De tre nye klimaerhvervsskoler er en del af reformudspillet ”Danmark kan mere 1”, som regeringen lancerede i september for at øge arbejdsudbuddet og ikke mindst sikre flere faglærte til den praktiske gennemførelse af regeringens målsætning om at reducere udledningen af klimagasser med 70 pct. inden 2030.

»Det skal være det bedste sted at uddanne sig for de unge, der gerne vil gøre en forskel for klimaet,« lød det dengang fra Mette Frederiksen om de tre nye erhvervsskoler.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) forsikrer, at planen om de tre nye skoler ikke skyldes utilfredshed med de nuværende erhvervsskoler og de faglige udvalg bag skolerne. Hun afviser samtidig, at tre nye grønne skoler vil stemple resten som sorte.

»Vi skal have samlet nogle faglige miljøer, der kan fungere som kraftcentre for den grønne omstilling, men uddannelserne vil være de samme, og det vil uforandret være de faglige udvalg, som definerer indholdet. Man vil ikke få et særligt eksamensbevis på, at man er f.eks. en grøn kok,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Dansk Industri (DI) tager derimod positivt imod regeringens planer.

»Det lyder spændende, og vi vil meget gerne være med til at konkretisere planerne,« siger seniorchefkonsulent i DI Anja Trier Wang.

Få overblik over regeringens reformudspil 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også