PolicyWatch

Forbrugertilliden dykker - sendt retur til forårets niveau

Forbrugertilliden faldt i november til minus 2,0. Der er dog stadig et stykke vej til lavpunktet under corona.

Forbrugertilliden er faldet til forårets niveau. | Foto: René Schütze

Humøret blandt de danske forbrugere faldt igen i november. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik for forbrugertilliden. I oktober var den på 3,3, men i november er den faldet til minus 2,0.

Tallene bliver fulgt tæt af økonomer, der bruger det som et pejlemærke til at se på, hvordan appetitten er på at bruge penge.

Der er ifølge privatøkonom Brian Friis Helmer, Arbejdernes Landsbank, kommet en smule malurt i bægeret efter optimismen oven på genåbningen.

"Hvis det sættes i perspektiv, så var tilliden, da krisen blev indledt, nede at vende i minus 12. Så den er faldet, men oven på en kraftig stigning," siger han.

Selvom corona trykkede danskernes humør, var forbrugertilliden trods faldet i begyndelsen af krisen en smule højere end under finanskrisen i 2008-2009. Forbrugertilliden er altså aktuelt ikke trykket i bund, men sendt retur til forårets niveau, understreger økonomen.

Trods den seneste tids fald kan man ifølge Brian Friis Helmer godt bevare noget optimisme. Han peger blandt andet på, at den danske økonomi generelt er et godt sted med en rekordhøj beskæftigelse.

"Vi har set de her stigende energipriser, at smittetallene er steget og lidt flere restriktioner. Så det lægger selvfølgelig en dæmper på humøret. Men når det tages væk, er vi trods de seneste måneders fald fortsat temmelig optimistiske," siger Brian Friis Helmer.

Forbrugertilliden er blevet opgjort siden 1974. Bundrekorden var i december 1988, hvor den var på minus 22.

For første gang under coronakrisen har forbrugerne ja-hatten på 

Mere fra PolicyWatch

Coloplast-formand advarer mod høje lønstigninger

Virksomheder har et ansvar for at være med til at bremse inflationen ved at holde lønstigninger i ro i de kommende overenskomstforhandlinger, mener Lars Rasmussen, der er bestyrelsesformand for både Coloplast og Lundbeck.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier