PolicyWatch

DF: Regeringen må finde penge på finanslov til sygeplejersker

Manglen på sygeplejersker skal løses med både flere lønkroner og flere ansatte på sygehuse, mener DF.

Den komite, der ser på sygeplejerskernes løn, skal råde en pulje penge, mener DF's sundhedsordfører Liselott Blixt. | Foto: NILS MEILVANG

Statsminister Mette Frederiksen (S) er under tiltagende pres for at gribe ind på landets sygehuse. Her er manglen på sygeplejersker så akut, at det har betydning for coronaindsatsen. Samtidig ulmer utilfredsheden mange steder efter en forgæves strejke for mere løn hen over sommeren.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at regeringen bør gribe ind og afsætte penge til sygeplejerskerne løn. Samtidig bør der ansættes flere social- og sundhedsassistenter og andre faggrupper på sygehusene for at aflaste sygeplejerskerne.

"Jeg forstår godt sygeplejerskernes frustration. Jeg talte med dem i sommer, da de demonstrerede. Der sagde vi, at regeringen må komme med nogle penge til komiteen, der skal se på sygeplejerskernes løn."

Hvad har det helt konkret af betydning, hvis der bliver sat penge af til komitéen nu?

"Så ved sygeplejerskerne for det første, at de er blevet hørt. Og at de selv kan være med til at forhandle, hvordan lønløftet skal ske. Samtidig skal lønkomiteen se på, hvordan vi også kan sikre social- og sundhedsassistenter og andre, der er i de afdelinger, hvor der virkelig er travlt."

Hvor stort skal beløbet til lønkomiteen være?

"Nu er jeg ikke finansmand, men jo længere tid der går, jo større skal beløbet være," siger Liselott Blixt.

Bør aflastes af andre faggrupper

Hun mener, at pengene skal findes på finansloven, som i disse dage bliver forhandlet i Finansministeriet. Ifølge Liselott Blixt vil det også have store negative konsekvenser, hvis ikke der findes penge til sygeplejerskerne.

"For hvis ikke vi sørger for, at borgerne er sunde og raske, så har det negative økonomiske omkostninger. Så det vigtigste må være at holde borgerne og personalet er sunde og raske," siger Liselott Blix.

Ud over mere i løn bør sygeplejerskerne ifølge DF også aflastes af andre faggrupper på sygehusene. Det kan eksempelvis være social- og sundhedsassistenter.

"Problemet er, at man har affolket sygehusene. Man startede med at fyre lægesekretærerne. Så fyrede man social- og sundhedsassistenterne. Så fyrede man fysioterapeuter, ergoterapeuter og socialrådgivere. Så man havde få faggrupper tilbage. Vi mener, at der skal flere faggrupper ind på sygehusene, end der er nu," siger Liselott Blixt.

Sygeplejersker vil sige op i protest mod arbejdsvilkår

Udvalg vil give sjællandske sygeplejersker lønløft for millioner 

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier