»Det er voldsomt imponerende«: Beskæftigelsen har sat rekord igen

Siden januar er beskæftigelsen steget med 135.000 personer, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Beskæftigelsen i oktober satte rekord med 12.000 flere i job. | Foto: Rikke Kjær Poulsen/JPA
Beskæftigelsen i oktober satte rekord med 12.000 flere i job. | Foto: Rikke Kjær Poulsen/JPA
af alexander bitsch

Rekordernes tid fortsætter på arbejdsmarkedet. I oktober satte beskæftigelsen nemlig igen rekord, da 12.000 flere kom i beskæftigelse, og det samlede tal dermed nåede op på 2.895.000. Det viser en helt ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

»Beskæftigelsen tordner afsted. Det er voldsomt imponerende, og selv om restriktionerne kan sætte en stopper for festen i december og begyndelsen af 2022, så bliver det nok bare en timeout,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Med tallene for oktober står det klart, at beskæftigelsen nu er steget ni måneder i træk. Og fra nytår og til oktober er beskæftigelsen steget med 135.000 personer, viser tallene fra Danmarks Statistik. Det har fået ordet imponerende til at gå igen blandt landets økonomer.

Tryk på økonomi og arbejdsmarked

Det bruger man også i Arbejdernes Landsbank, når man skal sætte ord på udviklingen.

»Det er voldsomt imponerende, at beskæftigelsen for intet mindre end sjette gang i år slår rekord. Der er virkelig tryk på økonomi og arbejdsmarked. Det er først og fremmest glædeligt, men det giver også næring til en snigende bekymring om, hvorvidt farten er for høj i dansk økonomi. Vi står ikke i en aktuel overophedning, men risikoen er tiltagende,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Flere undersøgelser har vist, at manglen på arbejdskraft i flere brancher er på det højeste niveau nogensinde. Samtidig er antallet af jobannoncer også på et tårnhøjt niveau. I Danske Bank peger man på, at beskæftigelsen nu ligger 93.000 over niveauet fra tiden lige op til coronakrisen, og at hoteller og restauranter nu har flere ansat end i tiden før coronakrisen.

Omvendt vil de nye restriktioner kunne tage toppen af udviklingen, lyder det.

»Det ser bestemt ud til, at det fortsætter med at være lønmodtagernes marked i de kommende år. Det er på mange måder godt især for lønmodtagerne, men også fordi vi kan få folk på kanten af arbejdsmarkedet trukket ind i beskæftigelse. Der er dog ikke meget tvivl om, at mangel på arbejdskraft også er en reel begrænsning for fremgangen i Danmark. Der er også en temmelig klar risiko for, at vi kommer ind i en periode med uholdbart store lønstigninger, som kan lægge grunden til den næste krise,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Rekordhøj beskæftigelse udbygges med endnu 13.000 i job

Genåbningen har givet fortsat vækst i dansk økonomi

Færrest antal ledige siden 2009 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også