Manglen på arbejdskraft i dansk industri når nye højder

Både industrien og bygge- og anlægsbranchen melder om en stigende mangel på arbejdskraft, viser tal fra Danmarks Statistik.
42 procent af virksomhederne i industrien melder om mangel på arbejdskraft, viser tal fra Danmarks Statistik. | Foto: Joachim Ladefoged/JPA
42 procent af virksomhederne i industrien melder om mangel på arbejdskraft, viser tal fra Danmarks Statistik. | Foto: Joachim Ladefoged/JPA
af alexander bitsch

Problemerne med manglen på arbejdskraft er langt fra forsvundet, efter at kalenderen er skiftet fra 2021 til 2022. Faktisk har manglen på arbejdskraft aldrig været større i industrien, end den er netop nu.

Andelen af virksomheder i industrien, som har problemer med at skaffe nok hænder, er steget fra 38 pct. i slutningen af 2021 til 42 pct. i begyndelsen af 2022. Det er det højeste tal nogensinde for industrien, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Manglen på arbejdskraft får advarselslamperne til at blinke. Virksomhederne mangler akut flere medarbejdere, og lederne må hver eneste dag sige nej til nye ordrer,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

Det er ikke kun i industrien, at manglen på arbejdskraft er en udfordring.  I bygge- og anlægsbranchen er andelen af virksomheder, der melder om mangel på hænder, steget fra 41 pct. til 46 pct. Dermed har manglen på arbejdskraft i denne branche nærmet sig rekordniveauet fra efteråret 2021.

Omvendt faldt manglen på arbejdskraft i serviceerhvervet fra 38 pct. til 35 pct., men det er primært trukket af et stort dyk i turismebranchen, som er særlig påvirket af coronarestriktioner, lyder det fra Danmarks Statistik.

I Dansk Industri advarer man også om, at de danske virksomheder går glip af ordrer på grund af manglen på arbejdskraft.

»Vi står i en situation, som vi ikke tidligere har prøvet med så udbredt en mangel på medarbejdere i alle brancher. Manglen på medarbejdere begrænser produktionen og forhindrer virksomhederne i tage nye ordrer ind, og dermed går vi glip af værdifuld vækst i Danmark,« skriver Steen Nielsen, vicedirektør i Dansk Industri, i en kommentar.

Mangel på arbejdskraft ikke i sig selv en dårlig ting

I Danske Bank påpeger man, at det ikke kun er mangel på arbejdskraft, der påvirker virksomhederne. Det samme gør manglen på materialer. Denne mangel på materialer er opstået på grund af problemer i de globale forsyningskæder som følge af coronakrisen.

»Det er hårdt for mange virksomheder, men det er ikke i sig selv en dårlig ting, at økonomien kører helt ud til kanten af det mulige. Det trækker folk på kanten af arbejdsmarkedet ind, og det tvinger virksomhederne til at tænke nyt og få mere ud af arbejdskraften, og det er den måde, vi på længere sigt kan øge velstanden. Risikoen er bare, at presset udløser en overophedning af økonomien, som lægger grunden til den næste krise,« skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Minister til blå blok: I bremser flere hænder til erhvervslivet

Blå blok kræver ny forhandling om arbejdskraft

Dansk Erhverv kritiserer utilstrækkelig aftale

Regeringen indgår smal aftale om at få flere i job 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også