Københavns Universitet og MIT samarbejder nu om kvantecomputerens gåder

Et nyt samarbejde skal accelerere forskningen i udvikling af kvantecomputere og sætter endnu en gang Danmark på kvantekortet.
Professor William D. Oliver fra MIT (tv.) og lektor Morten Kjaergaard, Københavns Universitet, ryster hænder i kvantelaboratoriet på KU. | Foto: KU/PR.
Professor William D. Oliver fra MIT (tv.) og lektor Morten Kjaergaard, Københavns Universitet, ryster hænder i kvantelaboratoriet på KU. | Foto: KU/PR.

Kvantecomputere er et af tidens helt varme emner, og nu skal et nyt samarbejde mellem Novo Nordisk fonden, Københavns Universitet (KU) og det anerkendte amerikanske universitet Massachusetts Institute of Technology i Boston, også kendt som MIT, sætte turbo på udviklingen af de avancerede maskiner.

Forskere på Niels Bohr Institutet har netop underskrevet en fireårig samarbejdsaftale med verdensførende kvanteforskere på MIT.

Det nye samarbejde betyder, at forskere, ph.d’er og studerende på de to universiteter slår sig sammen om at løse de største kvantegåder, som fortsat udfordrer forskere verden over.

”Det her er en kæmpe anerkendelse af vores arbejde på KU. Teamet på MIT, med professor (William, red.) Oliver i spidsen, er verdensførende inden for forskning i kvantecomputere. Projektet gør, at vi som forskere i Danmark kan lære af de allerbedste og indgå i et samarbejde om at udvikle hardware til næste generation af fejl-tolerante kvantecomputere,” siger Morten Kjaergaard, lektor i kvanteinformationsfysik og forskergruppeleder på Niels Bohr Instituttet i en pressemeddelelse, og han fortsætter: 

”Sammen kan vi løfte vores fælles forskning til et helt nyt niveau.”

Dette samarbejde er blot seneste skud på stammen efter en årrække med store danske satsninger på kvanteområdet. 

I 2022 åbnede Nato et kvantecenter på Københavns Universitet, og det nye samarbejde mellem KU og MIT sker i regi af Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme, som i 2023 blev etableret med 1,5 mia. kr. i bevilling fra netop Novo Nordisk Fonden. 

Eliteforskere

Programmet, som er baseret på Niels Bohr Instituttet, har en mission om at udvikle en fejltolerant kvantecomputer og kvantealgoritmer, der løser biologiske og kemiske problemer, som er relevante indenfor medicin, sundhed, og grøn omstilling. 

”Dette samarbejde kan kun lade sig gøre, fordi vi for knap ti år siden igangsatte et meget målrettet arbejde med at tiltrække og uddanne forskere i den absolutte elite. Det betyder, at vi i dag både er en attraktiv partner for fonde, organisationer og – som i tilfældet her – et af verdens bedste universiteter. Det gør mig stolt,” siger rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også