Gas kan flyde til Lolland-Falsters sukkerfabrikker fra august

Trods en markant fordyrelse og et ønske fra partiet De Radikale om at skrotte projektet kan rørledning snart fragte gas til Lolland og Falster.
er er sikret gas i ny energiaftale til de to sukkerfabrikker under Nordic Sugar i Nakskov og Nykøbing Falster. | Foto: Gregers Tycho
er er sikret gas i ny energiaftale til de to sukkerfabrikker under Nordic Sugar i Nakskov og Nykøbing Falster. | Foto: Gregers Tycho
AF RITZAU

Lolland-Falster kan fra ultimo august få leveret gas gennem en 115 kilometer lang gasrørledning, som primært skal levere gas til sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster.

Energistyrelsen har givet tilladelse til, at ledningen kan transportere op mod 290 millioner kubikmeter naturgas om året, fremgår det af en pressemeddelelse. I dag er der ikke gasforsyning til Lolland og Falster. 

Ledningen blev langt dyrere end antaget. Forventningen var, at prisen ville ende under 800 millioner kroner, men undervejs viste det sig at blive over 660 millioner kroner dyrere – en stigning på knap 84 procent.

Fordyrelsen gjorde, at De Radikale var klar til at skrotte projektet, men den daværende socialdemokratiske regering valgte at fortsætte. Det skyldes ønsket om at frigøre sig fra russisk gas, og at ledningen gør, at der kan opføres et biogasanlæg på Lolland.

Når gasledningen tages i brug i slutningen af august, kommer gassen fra Everdrup.

Men når produktionen af biogas kommer i gang på Lolland-Falster, vil der også være perioder, hvor produktion af biogas på Lolland-Falster er større end forbruget.

Dermed bliver gasstrømmen vendt om, og Lolland-Falster eksporterer biogas til det øvrige gasnet på Sjælland.

Gasledningen skal transportere naturgas og biogas og potentielt brint i fremtiden. Det vil dog kræve en opgradering af komponenterne.

Det er Nordic Sugars to sukkerfabrikker, der skal bruge gas i stedet for den tunge fuelolie og kul, de hidtil har brugt. Det vil reducere sukkerfabrikkernes CO2-udledning væsentligt.

Gasledningen ligger minimum en meter under jorden og det eneste synlige tegn er de gule markeringsstandere, der står med jævne mellemrum.

Projektet har mødt flere udfordringer under anlægsfasen, især på grund af vejret, hvor der har været meget nedbør. Det har gjort det svært at holde rørgravene tørre hen over vinteren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også