Debat: Vi skal stoppe spild af 32.000 ton kartoner

Politikerne skal få det gjort nemmere at genanvende affald. Det gemmer nemlig på et stort økonomisk potentiale for både kommuner og virksomheder. Det skriver Arlas landedirektør i Danmark, Jakob B. Knudsen, i dette debatindlæg.
AF JAKOB B. KNUDSEN, LANDEDIREKTØR I ARLA DANMARK

En klimavenlig og bæredygtig udvikling kræver teknologisk innovation, nye vaner og store investeringer. Men det kræver også, at vi udnytter de muligheder, som ligger lige til højrebenet. Og det gør genanvendelse af drikkekartoner.

I dag lander der årligt godt 32.000 ton brugte drikkekartoner på forbrændingen i kommunerne - fremfor at blive genbrugt. Det er et kæmpe og helt unødvendigt spild, som koster dyrt for samfundet. Både på klimakontoen og den økonomiske konto.

I Arla arbejder vi konstant med at gøre vores produkter så bæredygtige som muligt, og i foråret lancerede vi vores grønneste mælkekarton til dato, der udleder 35 procent mindre CO2. Men hvis kartonerne ryger i husholdningsaffaldet og senere til forbrænding, misser vi muligheden for at genbruge materialet fra kartonerne, der kan blive til nye typer pap.

Vi har brug for politiske handling. Og vi har brug for, at der igangsættes konkrete initiativer, som understøtter regeringens mål om 50 pct. genanvendelse af affald i 2022. I Arla ser vi gerne, at et af initiativerne er bedre genanvendelse af drikkekartoner.

Indfør ensartet affaldssystem i alle landets kommuner

Første skridt på vejen til mere genanvendelse er ensartede retningslinjer for affaldssystemer i kommunerne. Vi skal have én fælles løsning, som sikrer, at sortering og rengøring foregår på samme måde i alle landets 98 kommuner. Modsat i dag hvor der næsten er lige så mange forskellige måder at sortere og håndtere affald på, som der er kommuner i Danmark.

I praksis betyder det, at virksomheder skal lave individuelle aftaler med hver kommune for at indsamle og genanvende affald. Det gør genanvendelsen tæt på umulig. Derfor ser vi også positivt på regeringens nye udspil om ensartet affaldssortering i kommunerne. Og jeg vil appellere til, at den nye strategi implementeres allerede nu.

Befolkningen er også med. Ifølge en ny undersøgelse om bæredygtighed, vi har fået foretaget gennem Epinion, er affaldssortering også øverst på listen over, hvad flest danskere vil gøre mere af i fremtiden. Momentum er derfor til stede. I Arla understøtter vi gerne affaldssorteringen ved eksempelvis at bidrage med kommunikation på mælkekartonerne, som guider danskerne til, hvordan de skiller sig af med den tomme karton. Og vi deltager gerne i forsøgsordninger i kommunerne og andre initiativer, der kan fremme udviklingen.

Der er økonomi i genanvendelse

Genanvendelse af drikkekartoner lyder måske dyrt. Men det er en skrøne, at der ikke kan være god økonomi i det. Et forsøg i Fredericia Kommune tegner et billede af, at det er muligt at sortere drikkekartoner uden en meromkostning.

I kommunen har de opsat indsamlingscontainere og tilbyder afhentning af brugte drikkekartoner ved den månedlige genbrugsindsamling. Alene i 2016 indsamlede kommunen og borgerne 14,2 tons brugte drikkekartoner. Vel og mærke uden at det har kostet på kommunebudgettet.

Den anden side af mønten er, at virksomheder står i kø for at betale for det genanvendte materiale fra drikkekartoner, der kan bruges til nye typer pap og bølgepap. Der ligger altså et stort potentiale i kroner og øre, hvis vi kan lykkedes med at øge genanvendelsen af drikkekartoner og andre affaldstyper i kommunerne. Vi bør derfor behandle drikkekartoner som en ressource med en værdi.

Desuden vil fælles affaldssortering på tværs af kommunegrænser sikre kommunerne stordriftsfordele i form af erfarings- og vidensudveksling med ensartede systemer.

Lær af erfaringer fra udlandet

Og vi kan trække på erfaringerne fra udlandet, hvor de brugte kartoner allerede genanvendes i dag. Det gælder blandt andet vores nabolande Sverige og Tyskland. Særligt Tyskland har haft stor succes og genanvender i dag op mod 90 procent af de brugte drikkekartoner. I Danmark vil det svare til næsten 29.000 tons om året.

Perspektivet fra udlandet viser også potentialet ved at sortere endnu mere emballage fra den mad, vi spiser. I Sverige og Tyskland bliver drikkekartonerne sorteret sammen med papemballage fra morgenmadsprodukter og pizzabakker. Genanvendelsen af drikkekartoner kan altså indgå i en større løsning, der samlet set gør vores madvaner mere bæredygtige, fordi vi drastisk får reduceret spild af pap- og papiremballage.

Hurtig handling – nu!

Så sagen er enkel: lad os sætte turbo på genanvendelsen af drikkekartoner til gavn for både klimaet, miljøet og økonomien. Industrien og forbrugerne er klar. Nu er det op til kommunerne og politikerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også