PolicyWatch

Skat kræver millionerstatning af banker i udbyttesag

Skat rejser erstatningskrav på 880 millioner kroner mod ni udenlandske banker i sag om udbytteskat, oplyser Skattestyrelsen på et pressemøde.

Foto: Mogens Flindt

Skattestyrelsen rejser erstatningskrav på 880 millioner kroner mod ni udenlandske banker i sag om udbytteskat. 

Det oplyser fagdirektør i Skattestyrelsen, Kenneth Joensen, på et pressemøde. 

Erstatningskravet kommer som forlængelse af udbyttesagen, som drejer sig om, at et netværk af banker, aktiehandlere og advokater har hevet milliarder ud af europæiske statskasser ved at snyde med udbytteskat.

Det er Kammeradvokaten, der på baggrund af nyt materiale har indstillet til, at Skat rejser erstatningskravet.

"Det er Kammeradvokatens anbefaling, at vi bør rette krav mod yderligere ni udenlandske banker i forbindelse med sagen mod den udenlandske pensionskasse om uberettiget refusion af udbytteskat. Skattestyrelsen har derfor i sidste uge udsendt betalingspåkrav til de ni banker," siger fagdirektør i Skattestyrelsen Kenneth Joensen i en meddelelse.

Skattestyrelsens stævnede i december 2018 en udenlandsk pensionskasse for omtrent 900 millioner kroner, som blev uberettiget udbetalt som refusion af udbytteskat.

I september 2019 stævnede Skattestyrelsen så en bank, der var en del af bankordningen, for et tilsvarende beløb.

Kammeradvokaten har efterfølgende indstillet, at Skattestyrelsen også retter erstatningskrav mod de ni udenlandske banker, som har været involveret i sagen.

Der er altså tale om at inddrage yderligere ni banker i sagen, hvor der allerede er anlagt retssager mod den udenlandske pensionskasse og en bank. Der er derfor ikke tale om "nye penge".

"Vi rejser erstatningskrav mod de 9 banker for de samme forhold, som den udenlandske pensionskasse og banken allerede er sagsøgt for – ud fra princippet om solidarisk hæftelse," siger Kenneth Joensen og tilføjer:

"Det er Kammeradvokatens opfattelse, at inddragelsen af de ni banker i sagen øger vores sikkerhed for betaling. Derudover vil inddragelsen af bankerne kunne bidrage til yderligere oplysning af sagen."

Skattestyrelsen har ikke sat navn på de ni banker, men ifølge Børsen er der i det nye erstatningskrav tale om de samme penge, som Nordea blev stævnet for sidste år.

I september 2019 bekræftede netop Nordea, at banken havde modtaget en stævning fra Skattestyrelsen for bankens rolle i sagen om den canadiske pensionskasse Hoopp, der blev stævnet tilbage i december 2018.

"Vi kan bekræfte, at Skattestyrelsen har meddelt Nordea, at styrelsen vil stævne Nordea med krav om betaling af ca. 900 mio. kr. i forbindelse med den såkaldte Hoopp-sag," lød det dengang fra chefjurist i Nordea Danmark Anders Holkmann Olsen.

Skats sammenbrud koster staten 300 mio. kr. ekstra om året i advokatbistand 

Skattestyrelsen vil videoafhøre danske SEB-chefer under ed 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier