2019 slog rekord for illegal arbejdskraft

Antallet af sigtelser af udlændinge, der arbejder ulovligt i Danmark, er vokset med mere end 50 procent det seneste år.
Arkivfoto. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Arkivfoto. | Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
AF A4 Medier FORMIDLET AF RITZAU

Antallet af sigtelser af udlændinge, der arbejder illegalt arbejde, er eksploderet i løbet af det seneste år. Mens der i 2018 var 599 sigtelser mod udlændinge, der arbejdede uden at have papirerne i orden, har politiet foretaget hele 952 sigtelser i 2019.

Det er en stigning på næsten 60 procent. Også antallet af sigtelser mod arbejdsgivere, der benytter illegal arbejdskraft, er steget markant i samme periode. Mens politiet i 2018 foretog 504 sigtelser mod arbejdsgivere, var det tal sidste år steget til 611 sigtelser – en stigning på godt 20 procent, viser de nyeste tal fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter. Det skriver A4 Arbejdsliv.

Set med arbejds- og migrationsforsker fra Aalborg Universitet Bjarke Refslunds øjne er udviklingen 'bemærkelsesværdig'. Han understreger, at det kan være svært præcist at sige, hvad der helt nøjagtigt ligger bag stigningen.

"Men ikke desto mindre er det en markant stigning, der på en eller anden måde understreger, at problemerne med illegale arbejdere og social dumping ikke ligefrem bliver mindre," siger Bjarke Refslund til A4 Arbejdsliv.

Der er dog snart dårligt nyt for de firmaer, der hyrer ansatte uden ret til at arbejde i Danmark. En lovændring, der fordobler bødestraffene, blev i sidste uge førstebehandlet i Folketinget og er snart gældende lov, når den efter planen træder i kraft 1. juli.

Bjarke Refslund roser planen om at lade myndighedernes bødehammer ramme dobbelt så hårdt.

"Der er penge at lave på illegal arbejdskraft, og der er nogen, der tjener rigtig mange penge på det. Derfor er det kun positivt, at bødeniveauet kommer op, hvor det begynder at gøre så ondt, at man måske tænker sig om en ekstra gang," siger han.

De skærpede bødestraffe var en del af finanslovaftalen for 2020, som blev indgået af regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af A4 Medier.)

Ny finanslov fordobler bødestraf til firmaer for brug af illegale ansatte

Tesfaye åben for ny kontrol af illegale søfolk 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også